بررسی تأثیرات گلاب بر روی عوارض کرونا

گلاب؛ خواص، فواید و کاربرد ها
راهنمای محتوا
در شرایطی که تمام کشورهای دنیا درگیر ویروس کرونا هستند، شایعاتی ایجاد شد که گلاب درمان کرونا است. همچنین برخی از افراد مدعی شدند که گلاب خاصیت ضدعفونیکنندگی و نابودی کرونا را دارد. در این مقاله، تلاش داریم تا با رفع ابهامات و حذف تفکرات نادرست در زمینهی درمان کرونا، ویژگیهای مثبت گلاب را که در طب سنتی ایرانی دارای خواص فراوانی است، معرفی نموده و تأثیرات آن را بر روی عوارض کرونا بررسی کنیم.

گلاب ضدعفونیکننده و درمان کرونا نیست
نه تنها تاکنون هیچ تأییدی از سوی وزارت بهداشت و کمیتهی علمی این وزارتخانه مبنی بر تأیید شایعهی درمان کرونا با گلاب صادر نشده است بلکه غالب کارشناسان و مسئولین بخش بهداشت کشور به کرّات عنوان نمودهاند که هیچ بررسی علمی اثبات شدهای مبنی بر پیشگیری و درمان بیماری کرونا با گلاب انجام نشده است. حتی در مورد خاصیت ضدعفونیکنندگی گلاب هم میتوان گفت در هیچ مقالهی علمی ثابت نشده که گلاب اثر ضدعفونیکننده در برابر ویروس کرونا داشته باشد. لذا بهتر است از محلول وایتکس و الکل برای ضدعفونی کردن و گندزدایی سطوح استفاده شود.

استفاده از خواص گلاب در کنار طب مدرن
اما با توجه به اینکه بخشی از خواص گلاب میتواند تأثیر مثبتی بر تخفیف برخی علائم این بیماری داشته باشد، توصیه میشود که در صورت ابتلا به بیماری کووید-۱۹ از درمانهای پذیرفته شدهی مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی استفاده کنید. پیشنهاد میشود که در صورت استفاده از گلاب برای کاهش علائم کرونا آن را تنها بهعنوان مکمل در کنار طب مدرن در نظر بگیرید.
البته بهگفتهی بسیاری از کارشناسان طب سنتی، راهحلهای ارائه شده توسط این طب هم ادعای نابود کردن بیماری را نداشته و کاری که انجام میدهد تقویت سیستم ایمنی بدن افراد است. در خصوص کرونا هم شاید همین اتفاق مؤثر بوده و گلاب که برای تقویت قوای عمومی بدن نیز به کار میرود باعث تجدید انرژی در بدن افراد مبتلا به کرونا شود. اگر هم به کرونا مبتلا نشده باشید، احتمالاً مهمترین خاصیت گلاب در ایام کرونا برای شما، آرامبخشی و خاصیت ضداسترسی آن خواهد بود. این مادهی خوشبو به تقویت سیستم عصبی کمک کرده و صرف آن به هنگام شب برای رفع بیخوابی مؤثر است.

گلاب و خواص احتمالی آن بر کرونا
با توجه به اینکه در طب سنتی از گلاب حتی در درمان برخی از سردردها استفاده میشود، شاید گلاب برای درمان سردرد که از عوارض کرونا است، مفید باشد. یکی از عوارض ناشی از کرونا خستگی است؛ با توجه به اینکه از عرق گل محمدی حتی برای کاهش خستگی هم میتوان استفاده کرد احتمالاً برای کاهش خستگی ناشی از کرونا نیز مفید باشد.
تب نیز از دیگر علائم کروناست. باتوجه به اینکه در طب سنتی، نوشیدن گلاب خنک (یخچالی یا با یخ) برای شخص تبدار توصیه شده است، احتمالاً برای اشخاص مبتلا به کرونا مؤثر باشد. پاشویه و بدنشویه از فعالیتهایی است که هم پزشکان و هم متخصصان طب سنتی انجام آن را بارها توصیه نمودهاند. از گلاب برای این کار هم میتوان استفاده کرد و حتی گفته شده محلول آب و گلاب برای پاشویه عملکرد بهتری نسبت به آب خالی دارد. مخصوصاً توصیه شده است که ناحیهی کبد (بالا و راست شکم) را که نیاز بیشتری به خنک شدن دارد (چون کبد عضو گرمی است)، با پارچهی آغشته به گلاب خنک نمایند.
گلاب برای سیستم تنفسی، مجاری هوایی و ریهها نیز مفید بوده و نرمکننده و لینتدهنده مجاری هوایی، گلو و حلق است، امکان دارد بیماران کرونایی که هنوز دچار مشکلات حاد سیستم تنفسی نشدهاند با گلاب از شدت علائمشان کاسته شود ولی بیماران با مشکلات حاد، حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه نمایند.
غرغره کردن هم از توصیههای مشترک پزشکان و متخصصان طب سنتی حتی در دوران کرونا است. با توجه به اینکه گلاب برای کاهش التهابات و سرخی حلق، کام، لوزهها و حنجره مؤثر است، در همهی افراد و بهویژه افرادی که بهعلت گرمی مزاج، دچار خشکی مخاط و خونریزی (مثلاً در لثه یا مخاط دهان و بینی) میشوند، استنشاق کردن (مکش از طریق بینی) و دهانشویه با گلاب بسیار توصیه میشود. استفاده از گلاب برای افرادی چون قاریان، مداحان، خوانندگان و تمام افرادی که در شغلشان زیاد از حنجره استفاده میکنند، پیشنهاد شده است.
در انتها باید تأکید کنیم که کرونا و بهطور کلی ویروسها، درمان قطعی ندارند. حتی در حال حاضر در بیمارستانها هم برای بیماران مبتلا به کرونا داروی خاص کرونا تجویز نمیشود و تنها با تأمین آب بدن بهوسیلهی سرمها، داروهای پایینآورندهی تب، داروهای تقویتکنندهی سیستم ایمنی، دستگاههای کمکتنفسی و موارد دیگر، علائم بیماری را کنترل میکنند. پزشکان برای افرادی که علائم شدید ندارند، توصیه میکنند با استراحت، دورهی بیماری را طی نموده و فقط از داروهای مسکن و تقویتی برای کاهش اثرات آن استفاده نمایند. شاید نوشیدن گلاب برای بیمارانی که در دوران نقاهت بعد از بیماری بهسر میبرند، در بهبود علائم از جمله گرفتگی صدا مؤثر باشد.