روغن نارگیل؛ خواص، فواید و کاربرد ها

 روغن نارگیل؛ خواص، فواید و کاربرد ها

روغن نارگیل در دسته روغن‌های طبیعی سالم و مغذی قرار می‌گیرد. در مطالب زیادی از خواص و فواید روغن نارگیل صحبت شده و افراد را به استفاده از این روغن طبیعی تشویق می‌کنند. گاهی خواصی که برای روغن نارگیل در نظر می‌گیرند به نظر اغراق آمیز است. مواد طبیعی در کنار خواص و فواید، مضراتی را هم برای بدن دارند،

روغن نارگیل از گوشت سفید داخل نارگیل که کوپرا نامیده می‌شود به دست می‌آید، به همین دلیل روغن نارگیل، روغن کوپرا نیز می‌نامند. روغن نارگیل از گوشت تازه و مرطوب یا خشک شده نارگیل تهیه می‌شود. روغن نارگیل در هوای خنک و دمای اتاق دارای بافت سفت و محکمی دارد، دلیل آن چربی‌ های موجود در این روغن است که از نوع چربی‌های اشباع شده است. روغن نارگیل بکر ۹۲ درصد چربی اشباع شده دارد که بالاترین ترکیب در بین روغن‌ های طبیعی حاوی چربی اشباع است.

روغن نارگیل در دمای ۷۸ درجه روان و مایع و در دمای ۳۵۰ درجه دود می‌شود. مولکول‌ های چربی موجود در روغن نارگیل  کوچک هستند و به راحتی جذب پوست می ‌شوند و به همین دلیل از آن برای مرطوب کردن پوست و مو استفاده می‌کنند.

ما می‌خواهیم در این مطلب از مجله زیبایی خانومی خواص و فواید روغن نارگیل را مطالعه و بررسی کنیم تا بتوانیم با آگاهی و اطلاعات کافی تصمیم بگیریم که این روغن طبیعی و مغذی را در رژیم غذایی و روال زیبایی خود قرار دهیم یا حذف کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با خواص، فواید و کاربرد روغن نارگیل آشنا شوید.

انواع روغن نارگیل

محصولات زیادی از خواص روغن نارگیل بهره گرفته اند. اما روغن نارگیل به دو دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام از این انواع که در حال بررسی و معرفیشان هستیم کاربرد ها و خواص مخصوص به خود را دارند:

  1. روغن نارگیل بکر
    روغن نارگیل بکر کم تصفیه شده و بسیار مفید است. این روغن معمولاً از گوشت نارگیل یا همان کوپرای خشک شده به دست می ‌آید. روغن نارگیل بکر طعم شیرین و خوبی دارد و بسیار مغذی است. گاهی روغن نارگیل بکر را از کوپرای تازه نیز تهیه می‌ کنند، تفاوتی بین روغن نارگیل بکر که با کوپرای تازه یا خشک شده به دست آمده تفاوتی ندارد و هیچ کدام بکرتر از دیگری نیست.
  2. روغن نارگیل تصفیه شده
    روغن نارگیلی که فرآیند تصفیه کردن را طی کند، سفید می ‌شود و بوی آن از بین می ‌رود. روغن نارگیل تصفیه شده فاقد طعم و عطر نارگیل است و با استفاده از مواد شیمیایی یا درجه حرارت بالا تصفیه می ‌شوند. هر دو این روش آنتی اکسیدان‌ های مفید در روغن نارگیل را از بین می ‌برد و به همین دلیل ارزش غذایی بالایی ندارند و استفاده از آنها توصیه نمی ‌شود.
    تفاوت اصلی روغن نارگیل تصفیه شده با روغن نارگیل بکر در طعم و بو است، مطالعات نشان داده که خواص و فواید روغن نارگیل بکر با روغن تصفیه شده کمی متفاوت است.

خواص روغن نارگیل :

مطالعات زیادی بر روی روغن نارگیل انجام شده و همچنان در حال انجام است. طی تحقیقت مشخص شده که یک قاشق غذا خوری روغن نارگیل ۱۱۷ کالری دارد و  ۱۳.۶ گرم چربی. این چربی حاوی: ۱۱.۸ گرم چربی اشباع شده، ۰.۸ تک اشباع و ۰.۲ گرم چربی اشباع نشده است.

روغن نارگیل حاوی چربی‌ های سالم به نام اسید های چرب زنجیره متوسط (medium-chain fatty acids) است که به اختصار MCFA نامیده می ‌شود و نوعی چربی اشباع شده هستند. 

اسیدهای چرب رنجیره متوسط در روغن نارگیل شامل:

  • ۴۹٪ اسید لوریک 
  • ۱۸٪ اسید میریستیک
  • ٪۸ اسید کاپریلیک 
  • ۸٪ اسید پالمیتیک 
  • ٪۷ اسید کپریک 
  • ٪۶ اسید اولئیک
  • ٪۲ اسید لینولئیک 
  • ٪۲ اسید استئاریک

حدود ۶۲ درصد روغن نارگیل از این سه اسید چرب لوریک، کاپریلیک و اسید کپریک تشکیل شده است و ۹۱ درصد چربی روغن نارگیل از چربی اشباع شدۀ سالم است.

فواید روغن نارگیل برای پوست

تا به اینجا با روغن نارگیل و مواد مغذی موجود در آن آشنا شدیم. نوبت به بررسی خواص و فواید نارگیل برای سلامت پوست و مو رسیده است، در ادامه با خواص و فواید روغن نارگیل برای پوست آشنا می ‌شویم و متوجه می ‌شویم کدام یک از خواص و فواید واقعی و کدام یک افسانه است.

برای مثال می توانیم ست مراقبت پوست و بدن را معرفی کنیم که برای تمامی انواع پوست از پوست های چرب گرفته تا پوست های خشک و حساس کاربرد داشته و به بهبود فرایند سلول های پوستی کمک خواهد کرد.

  • از بین بردن میکرو ارگانیسم های مضر پوست :
    اسید های چرب
    زنجیره متوسط که در روغن نارگیل موجود است دارای خواص ضد میکروبی هستند که با میکروارگانیسم‌ های مضر مقابله می‌ کند. این خاصیت ضد میکروبی در سلامت پوست و مو نقش مهمی دارد و به درمان انواع عفونت‌های پوستی مانند آکنه، سلولیت، فولیکولیت و قارچ و باکتری پا که بیشتر در ورزشکاران مشاهده می‌شود، نقش موثری دارد.
    استفاده موضعی از روغن نارگیل روی پوست از رشد این میکروارگانیسم‌ ها جلوگیری می‌کند. در واقع اسید لوریک که حدود ۵۰ درصد اسید چرب سالم روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد یک ماده عالی برای مقابله با میکروارگانیسم ‌های مضر است. در یک مطالعه خواص ضد باکتری ۳۰ اسید چرب در برابر ۲۰ باکتری مختلف مورد مطالعه قرار گرفت، در این مطالعه مشخص شد که اسید لوریک در جلوگیری از رشد باکتری مضر نقش موثری دارد.
    مطالعات نشان داده است که اسید کاپریک از رشد قارچ جلوگیری می‌کند. در مورد خواص و فواید روغن نارگیل برای درمان بیماری‌های پوستی عفونی و قارچی قانع شدیم.
  • درمان التهابات پوست :
    التهاب همراه همیشگی بیماری های مزمن پوستی مانند: پسوریازیس، درماتیت و اگزما است. محققان معتقدند که یکی از خواص روغن نارگیل برای پوست تسکین التهابات پوستی است. در یک مطالعه آزمایشگاهی روی گوش ملتهب یک موش آزمایشگاهی از روغن نارگیل بکر استفاده کردند و مشخص شد که روغن نارگیل علاوه‌بر کاهش التهاب، درد را نیز تسکین می‌دهد.
    آنتی اکسیدان موجود در روغن نارگیل بکر باعث خنثی کردن رادیکال‌ های آزاد بدن می‌شوند و نتیجه آن کاهش التهاب پوستی است. یک آزمایش دیگر در سال ۲۰۰۳ بر روی موش‌ها انجام شد، در این آزمایش در ۴۵ روز سه دسته موش را با روغن ‌های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان و روغن نارگیل تغذیه کردند. در پایان ۴۵ روز به این نتیجه رسیدند که روغن نارگیل بکر وضعیت آنتی اکسیدان را بهبود می‌دهد و از استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌کند.
    البته نمی‌ توان با قاطعیت در مورد تاثیر روغن نارگیل در کاهش التهابات پوستی صحبت کرد، چراکه تمام تحقیقات در فضای آزمایشگاهی و روی حیوان انجام شده است، اما می‌توان گفت که کاهش التهابات از فواید و خواص بالقوه روغن نارگیل برای پوست است.
  • درمان جوش های صورت :
    افرادی که پوست چرب و مستعد آکنه دارند از روغن فرار می‌کنند! اما تحقیقات نشان می‌دهد که استفاده از روغن نارگیل برای درمان آکنه می ‌تواند مفید باشد. آکنه و جوش صورت یک بیماری التهابی پوستی است و هدف از استفاده از  بسیاری از دارو های آکنه کاهش التهاب است. روغن نارگیل به کاهش التهاب پوست کمک می‌ کند، بنابراین استفاده موضعی روغن نارگیل می ‌تواند التهاب ناشی از آکنه را کاهش دهد.
    از جهت دیگری نیز روغن نارگیل برای درمان آکنه می‌ تواند مفید باشد، اسید های چرب زنجیره متوسط آنتی باکتریال هستند و در نتیجه برای درمان آکنه مفید خواهند بود. در سطرهای بالاتر اشاره کردیم که اسید لوریک که نیمی از اسید های چرب روغن نارگیل را تشکیل می ‌دهد باعث از بین رفتن باکتری ایجاد کننده آکنه می ‌شود.
    مطالعات محققان نشان می ‌دهد که اسید لوریک در درمان آکنه عملکرد بهتری نسبت به بنزوئیل پراکسید دارد و اسید لوریک در جلوگیری از رشد باکتری‌های آکنه ساز موثر تر است. اسید لوریک و اسید کاپریک که هر دو در روغن نارگیل بکر موجود است باعث ضد التهاب و ضد باکتری هستند و می‌توان از آنها برای درمان آکنه سود برد.
    با توجه به تحقیقات می‌توان درمان آکنه را از خواص و فواید روغن نارگیل دانست. پیشنهاد می‌کنیم روغن نارگیل را مستقیم روی پوست آکنه ‌ای خود بمالید. در استفاده موضعی روغن نارگیل برای درمان آکنه افراط نکنید و حجم زیادی روغن به پوست نزنید.
  • درمان خشکی پوست :
    همه متخصصان حوزه پوست و مو در مفید بودن روغن نارگیل برای درمان خشکی پوست اتفاق نظر دارند. در یک تحقیق پوست افرادی که خشک بود را با روغن نارگیل تغذیه و مرطوب کردند و در پایان هفته دوم متوجه شدند که این روغن آبرسانی پوست را بهبود می ‌دهد.
    یک مطالعه دیگر نیز روی ۵۲ فرد مبتلا به اگزما انجام شد، در این مطالعه روغن زیتون و روغن نارگیل برای درمان افراد استفاده کردند. در پایان تحقیق به این نتیجه رسیدند که روغن نارگیل علاوه ‌بر کمک به درمان اگزما، خشکی پوست را نیز به صورت چشمگیری کاهش می ‌دهد.
    در تحقیق مشخص شد که روغن نارگیل تا ۶۸ درصد از شدت اگزما می ‌کاهد و به صورت قابل توجهی نسبت به روغن ‌های دیگر در درمان اگزما تاثیر گذار تر است. مرطوب نگه داشتن پوست مانع ورود باکتری به پوست می ‌شود و تاثیر مستقیم در بهبود زخم دارد. بنابراین می ‌توان با اطمینان گفت که درمان خشکی پوست را از خواص و فواید روغن نارگیل بر شمرد.
  • درمان زخم های سطحی پوست :
    عده‌ای از محققان معتقدند که روغن نارگیل بکر در درمان زخم موثر است و باعت تسریع در روند درمان زخم می ‌شود. روغن نارگیل وضعیت آنتی اکسیدان را بهبود می ‌بخشد و باعث افزایش سطح کلاژن که پروتئین مهمی در پوست است، می‌ شود. در یک مطالعه حیوانی مشخص شد که روغن نارگیل همراه با آنتی بیوتیک در روند بهبود زخم‌های ناشی از سوختگی تسریع ایجاد می‌ کند.
    علاوه‌بر بهبود زخم خاصیت آنتی باکتریال روغن نارگیل مانع عفونت در زخم می‌ شود، عفونت مهم ‌ترین عامل پیچیدگی و تاخیر در درمان زخم ‌هاست. بنابراین تسریع در درمان زخم را می‌توان از خواص و فواید روغن نارگیل بکر دانست.
  • ضد آفتاب طبیعی :
    روغن نارگیل
    می‌تواند تا حدود ۲۰ درصد از پوست در برابر نفوذ اشعه UV محافظت می‌کند. اشعه UV خطر ابتلا به سرطان پوست  را افزایش می‌ دهد و باعث ایجاد چین و چروک و لکه‌ های قهوه‌ای روی پوست می‌ شود.
    روغن نارگیل SPF 7 دارد که ۲۰ درصد از نفوذ اشعه فرابنفش به پوست جلوگیری می ‌کند. بنابراین با وجود اینکه که روغن نارگیل یک ضد آفتاب طبیعی است اما میزان محافظت آن در مقایسه با کرم ‌های ضد آفتاب که تا ۹۰ درصد مانع ورود اشعه فرابنفش به پوست می‌ شوند، کم است و نمی ‌توان روغن نارگیل را جایگزین کرم ضد آفتاب کرد.
  • رفع چین و چروک :
    روغن نارگیل باعث بهبود سطح آنتی اکسیدان پوست می ‌شود. آنتی اکسیدان نقش مهمی در مبارزه با رادیکال ‌های آزاد دارند. رادیکال‌ های آزاد عامل اصلی ایجاد چین و چروک و پیر پوستی هستند و ریسک ابتلا به سرطان پوست را نیز افزایش می‌ دهند. بنابراین با بهبود سطح آنتی اکسیدان به جنگ با پیری پوست و چین و چروک می ‌روید. همچنین پوست‌ های خشک زودتر دچار شکستگی و چین و چروک می‌شوند و روغن نارگیل با هیدراتاسیون پوست از خشکی پوست و احتمال چین و چروک در پوست جلوگیری می ‌کند.

خواص روغن نارگیل برای مو

نوبت به بررسی خواص و فواید روغن نارگیل برای مو است. روغن نارگیل در فرمولاسیون بیشتر محصولات مراقبت مو به کار فته، گواه این ادعا می‌ تواند تصویر نارگیل روی جلد بسته بندی محصولات است. بنابراین روغن نارگیل را می ‌توان روغن محبوب مو دانست. می‌ گویند روغن نارگیل را ناجی مو های خشک و آسیب دیده است! اما این ادعا تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟

روغن نارگیل به دلیل اسید چرب که در ساختار آن به کار رفته است و حجم مولکولی کمی که دارد به راحتی در به داخل ساقه مو نفوذ می‌کند و باعث تغذیه موها می‌شود. ست مراقبت مو از تمام خواص روغن نارگیل برای مو تاثیر پذیرفته است.

محققان برای صحت ادعای خود در رابطه با خواص و فواید روغن نارگیل برای مو را مورد آزمایش قرار دادند. در یک مطالعه تاثیر روغن نارگیل و روغن آفتابگردان را بررسی کردند و متوجه شدند که استفاده از روغن نارگیل بعد یا قبل از شستشوی سر، ریزش پروتئین مو را کاهش می ‌دهد. در نتیجه مو های آسیب دیده در اثر رنگ، حرارت و … با استفاده از روغن نارگیل تبدیل به موهایی سالم و براق می ‌شود.

  • درمان خشکی و زبری مو :
    مو های خشک
    و وز به دنبال نرم‌ کننده خوب هستند که مو ها را نرم و وزی مو را از بین ببرد. روغن نارگیل از اسید لوریک غنی است، این اسید چرب با نفوذ به عمق ساقه مو مانع ریزش پروتئین مو می ‌شود و مو ها را از خشکی نجات می‌ دهد و نرم می‌ کند. همچنین روغن ناگیل رطوبت را درون مو ها به دام می ‌اندازد مانع تبخیر آب و خشک شدن مو ها می‌ شود. استفاده از روغن نارگیل موها را نرم و براق می ‌کند.
  • تحریک رشد مو :
    روغن نارگیل سرشار از مواد مغذی و اسید چرب است، استفاده از روغن نارگیل برای مو باعث افزایش ضخامت مو می ‌شود و رشد مو ها را تسریع می ‌کند. مواد مغذی و اسید چرب موجود در روغن نارگیل سبوم جمع شده در فولیکول‌ های مو را از بین می‌ برد و پوست سر را تغدیه می ‌کند.
  • درمان موخوره :
    مو های بلند همیشه با ساقۀ موی دو یا چند شاخه شده یا به اصطلاح مو خوره درگیر هستند. هر چه مو ها بلند تر می ‌شوند ساقه مو ها نیز نارک ‌تر می‌ شود که در این شرایط سر و کله مو خوره پیدا می‌ شود. بنابراین برای جلوگیری از ایجاد مو خوره باید مو ها تقویت کرد مانع کم جانی ساقه‌ های بلند مو شد. روغن نارگیل سرشار از مواد مغذی و اسید چرب است که مو ها را تغذیه می‌ کند و مانع نازک شدن انتهای ساقۀ مو می‌ شود.
    کم آبی و خشکی مو نیز باعث ایجاد مو خوره می‌شود، روغن نارگیل رطوبت مو ها را حفظ می ‌کند و مانع چند شاخه شدن انتهای ساقۀ مو می ‌شود.
  • محافظت مو ها در برابر آفتاب :
    اشاره کردیم که روغن نارگیل SPF 7 دارد و یک ضد آفتاب طبیعی است. روغن نارگیل را نمی‌توان جایگزین کرم ضد آفتاب کرد اما می ‌توان از آن برای محافظت مو ها در برابر اشعه مضر خورشید استفاده کردو در واقع می ‌توان آن را یک ضد آفتاب مناسب برای مو ها دانست. اگر قرار است مو های شما طولانی مدت در برابر آفتاب قرار بگیرد، مثلاً می ‌خواهید در استخر روباز شنا ‌کنید و یا حمام آفتاب بگیرید، حتماً روغن نارگیل را روی مو های خود بزنید تا  مو های شما از آسیب ‌های اشعه‌ های مضر خورشید در امان بماند.

خواص روغن نارگیل برای ناخن‌ها

همه افراد می‌خواهند دست‌ها و انگشت‌های زیبایی داشته باشند، ناخن یکی از معیارهای مهم در زیبایی دست‌ها است. بعضی از افراد به غلط عادت دارند ناخن‌های خود را بجوند. عادت غلط و مخرب ناخن جویدن ریشه‌های روانی دارد و باید با مشاهده اولین نشانه‌ها درمان شود. 

برخی دیگر نیز عادت به خوردن پوست اطراف ناخن یا کوتیکول‌ها دارند! خوردت پوست اطراف ناخن یا کوتیکول‌ها باعث خونریزی و ضعیف شدن ناخن‌ها می‌شود، کوتیکول‌ها مستقیماً به ناخن وصل می‌شوند و از ورود میکروب به ناخن‌ها جلوگیری می‌کنند. وقتی کوتیکول‌ها خشک و پوسته پوسته می‌شوند، افراد آنها را می‌جوند. 

بنابراین مرطوب کردن ناخن و کوتیکول‌ها مهم و ضروری  و قدم اول در مراقبت پوست دست و ناخن است. لاک و روغن‌های تقویتی ناخن به وفوود در صنعت آرایشی و بهداشتی یافت می‌شود که قیمت بعضی از آنها نیز به نسبت بالا است. اما می‌شود با صرف هزینه کم ناخن‌های سالم، براق و محکمی داشت. یکی از روش‌های به نسبت ارزان و کارآمد بهره بردن از خواص روغن نارگیل برای ناخن است.

  • روغن نارگیل موثر در درمان قارچ ناخن:
    در ترکیبات روغن نارگیل اسید چرب لوریک وجود دارد، این اسید چرب ضد باکتری است و در نتیجه باعث مهار باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌های ناخن می‌شود. اسید لوریک به آسانی در عمق ناخن نفوذ می‌کند و جذب می‌شود و باعث از بین رفتن بو، عفونت و درد می‌شود و رنگ طبیعی ناخن‌ها را باز می‌گرداند.
  • تقویت رشد، خاصیت دوست داشتنی روغن نارگیل برای ناخن:
    داشتن ناخن‌های بلند برای بیشتر خانم‌ها جذاب استف بسیاری از موزیسین‌ها نیاز برای ساز زدن نیاز به ناخن‌های بلند و محکم دارند. خاصیت روغن نارگیل کمک به رشد ناخن‌ها است، پس بد نیست هر شب قبل از خواب ناخن‌ها را با روغن نارگیل ماساژ داد تا ناخن با مواد مغذی تغذیه و مرطوب شود.

کاربرد های روغن نارگیل

با خواص و فواید روغن نارگیل برای سلامت پوست و مو آشنا شدیم و حالا با اطلاعات مناسب از این محصول در روال زیبایی خود می‌کنید. روغن نارگیل یکی از روغن ‌های سالم و مغذی است که در شامپو، ماسک، کرم و لوسیون به کار می‌ رود. بنابراین اگر به دنبال گنجاندن این روغن در روال زیبایی خود هستید، می ‌توانید از محصولات حاوی روغن نارگیل استفاده کنید.

البته بیشتر محصولاتی که روغن نارگیل در فرمولاسیون آنها به کار رفته است، برای پوست و موی خشک است. همچنین می ‌توانید خواص و فواید روغن نارگیل به صورت موضعی در قالب ماسک صورت و مو بهره ببرید.

همه محصولات طبیعی در کنار خواص و فوایدی که برای بدن دارند، می‌توانند مضراتی را نیز داشته باشند. به عنوان مثال احتمال حساسیت به روغن نارگیل در افرادی که به میوه نارگیل آلرژی دارند بالا است و این افراد در مصرف روغن نارگیل باید احتیاط کنند. افرادی که پوست چرب دارند ممکن است استفاده از روغن نارگیل باعث بسته شدن منافذ پوست و ایجاد جوش‌ های سر سیاه شود.

سوالات متداول

فواید روغن نارگیل برای پوست چیست؟

از بین بردن میکرو ارگانیسم های مضر پوست، درمان التهابات پوست، درمان جوش های صورت، درمان خشکی پوست، درمان زخم های سطحی پوست، ضد آفتاب طبیعی و رفع چین و چروک از فواید روغن نارگیل برای پوست می باشند.

خواص و فواید روغن نارگیل برای مو چیست؟

درمان خشکی و زبری مو، تحریک رشد مو، درمان موخوره و محافظت مو ها در برابر آفتاب از فواید روغن نارگیل برای مو می باشند.

خواص و فواید روغن نارگیل برای ناخن چیست؟

درمان قارچ ناخن و تقویت رشد از فواید روغن نارگیل برای ناخن می باشند.

آیا روغن نارگیل مصرف خوراکی دارد؟

خوردن روغن نارگیل به مقدار کم مشکلی ایجاد نمی کند. اما روغن نارگیل حاوی نوعی چربی است که می تواند سطح کلسترول را افزایش دهد. بنابراین افراد باید از خوردن بیش از حد روغن نارگیل خودداری کنند. روغن نارگیل در صورت استفاده کوتاه مدت به عنوان دارو، ضرری ندارد.

روغن نارگیل یا روغن آرگان؛ کدام برای مو بهتر است؟

همه چیز به نیاز و وضعیت موهای شما بستگی دارد. روغن نارگیل برای درمان پوست سر و دستیابی به تغذیه نهایی بسیار عالی است. از طرف دیگر، با استفاده منظم از محصولات مراقبت از مو آرگان موهای سالم و خوش حالتی خواهید داشت.

آیا روغن نارگیل در رابطه جنسی استفاده می شود؟

طبق مطالعات صورت گرفته در سال ۲۰۱۴ ، روغن نارگیل از نظر بالینی برای استفاده در رابطه جنسی به عنوان مرطوب کننده موثر است. روغن نارگیل با خاصیت مرطوب کنندگی، امکان رابطه طولانی مدت را فراهم می کند. این روغن به خصوص برای زنانی که یائسه می شوند، بسیار مفید است.

 

ارسال این مطلب به:

armin

0 Reviews

مطالب مرتبط