پارابن چیست و چرا میگویند ضرر دارد؟

 پارابن چیست و چرا میگویند ضرر دارد؟

با فراگیر شدن استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی، ایمنی محصولات آرایشی و بهداشتی اهمیت ویژه ای پیدا کرد. امروزه آنقدر سطح آگاهی عمومی بالا رفته است که مردم هنگام خرید لوازم آرایش و محصولات مراقبت از پوست و مراقبت از مو، به کوچکترین جزئیات خصوصیات آنها از جمله ترکیبات بکار رفته در آنها دقت میکنند. اخیرا شنیده می شود که وجود پارابن در محصولات آرایشی و بهداشتی مضر است. در این مطلب به صحت آن می پردازیم.

از حدود ۴ یا ۵ سال پیش، در هنگام خرید محصولات آرایشی و بهداشتی، جمله ای بر سر زبانها افتاد که مربوط به ایمنی استفاده از محصولات بود و آن هم این بود که “آیا این محصول فاقد پارابن است؟” اما این جمله از کجا نشات گرفته است؟

 

عکس

 

پارابن چیست؟

منظور از پارابن مشتقات پاربن است که بعنوان نگهدارنده در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. این نگهدارنده ها کارشان این است که ماندگاری محصول را بالا می برند و از رشد باکتری ها در محصول جلوگیری میکنند. معروف ترین و پرکاربرد ترین مشتقات پارابن، متیل پارابن­، اتیل پارابن، پروپیل پارابن، و بنزیل پارابن، بوتیل پارابن و ایزوبوتیل پارابن می باشد.

تاریخچه ی استفاده از این نگهدارنده در محصولات آرایشی و بهداشتی

از ۸۵ سال پیش این نوع نگهدارنده بعنوان یک نگهدارنده در محصولاتی مانند شامپوها، کرمها و لوازم آرایش استفاده میشده است. این ماده یک نگهدارنده است که فعالیت میکروارگانیسم ها و میکروبها را در محصولات مهار میکند و مانع فاسد شدن سریع آنها می شود. این ماده مزایای زیادی داشت مانند ارزان قیمت بودن، بافت مناسب، اثربخشی بالا در مهار میکروبها. فرمولاتورها این نگهدارنده را بسیار می پسندند چراکه فرموله کردن محصولات با مشتقات آن کار سختی نیست.

 عکس

 چرا پارابن مضر اعلام شد؟

در سال ۲۰۰۴ محققی در بریتانیا این ماده را خطرناک اعلام کرد و اظهار داشت که تحقیقات وی نشان میدهد که احتمال دارد پارابن در سرطان سینه نقش داشته باشد. وی اینطور بیان کرد که تا کنون تصور میشد وقتی این ماده از طریق پوست جذب بافت پوستی میشد و وارد خون و مایعات میان بافتی میشد، در نهایت از طریق ادرار دفع میشد اما مطالعات جدیدی نشان داده است که بخشی از آن جذب شده در بافت­های بدن، بدون هیدرولیز توسط استرازهای بافتی باقی می­مانند و پارابن مشابه استروژن در بدن عمل میکند و بهم ریختگی در میزان استروژن با سرطان سینه مرتبط است.

در واقع دلیل اثبات شده ای برای مرتبط بودن این ماده با سرطان سینه وجود ندارد ولی احتمال آن وجود دارد.

ممنوعیت پارابن در محصولات آرایشی و بهداشتی

تا سال ۲۰۰۷ سازمان غذا و داروی آمریکا این ماده را ممنوع اعلام نکرد و در سایت خود مقالاتی منتشر کرد که این نظریه بی پایه و اساس است و مستندات علمی برای اثبات آن وجود ندارد. اما با ادامه تحقیقات توسط خانم فیلیپا داربر و ارائه مستندات بیشتر، FDA نیز تسلیم شد و استفاده از آن را مشکوک اعلام کرد. از سال ۲۰۱۲ اتحادیه اروپا کلا استفاده از آن را ممنوع اعلام کرد و به هیچ محصولی که پارابن داشته باشد، مجوز فروش در اروپا داده نشد. از این رو شرکتهای آرایشی و بهداشتی مجبور به تغییر فرمولاسیون خود شدند. البته برخی از آنها محصولات حاوی این نوع نگهدارنده  خود را به غیر اروپا می فروشند ولی با افزایش آگاهی در کشورهای جهان سوم نیز آنها از خرید محصولات پارابن دار امتناع کردند.

هم اکنون با وجود اینکه هنوز قاطعانه ارتباط بین این ماده و سرطان سینه به اثبات نرسیده، اما بسیاری از شرکتها فرمولاسیون خود را تغییر دادند و محصولات فاقد پارابن به بازار عرضه کردند.

ارسال این مطلب به:

آیلین فرزدقی

0 Reviews

مطالب مرتبط