روغن جوجوبا؛ خواص، فواید و کاربردها

 روغن جوجوبا؛ خواص، فواید و کاربردها

این روزها هر جا که سخن از فواید روغن‌های گیاهی به میان می‌آید، بحث خواص روغن جوجوبا بیش از سایر روغن‌های درمانی مطرح می‌شود. دلیل آن هم می‌تواند فواید و کاربردهای درمانی بسیاری باشد که در خواص این گیاه نهفته است. مهم‌ترین و کاربردی‌ترین خواص روغن جوجوبا فواید آن برای سلامتی و زیبایی پوست است. از این روغن همچنین در تهیه و تولید لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود و آن را تبدیل به یکی از مواد اولیه ثابت در این صنعت کرده است.

خاستگاه و زیست بوم جوجوبا

گیاه جوجوبا گیاهی دلپذیر و چند ساله است که بومی مناطق آمریکای شمالی است و در این مناطق رشد می‌کند. روغن جوجوبا مدت‌ها توسط بومیان آمریکا برای مزایای بسیاری که داشت، مورد استفاده قرار می‌گرفت. جوجوبا نه تنها در آب و هوای سخت و بیابانی که می‌تواند بیشتر موجودات زنده را از بین ببرد، رشد می‌کند، بلکه یک دانه با بسیاری از خواص درمانی را پرورش می‌دهد.

درخت جوجوبا یا Jojoba Simmondsia Chinensis-خانومی

جوجوبا درختی بوته‌ای است که بومی جنوب آریزونا و کالیفرنیا به شمار می‌رود. از میوه گیاه جوجوبا می‌توان روغن درست کرد. روغن جوجوبا آن‌قدر ملایم است که می‌تواند به عنوان روغن حامل برای مخلوط شدن با سایر روغن‌های اساسی استفاده شود. این علاوه بر استفاده آن به تنهایی برای افزایش سلامتی پوست است. جوجوبا یک محصول روغنی امیدوارکننده محسوب می‌شود و امروزه در بسیاری از کشورها برای اهداف مختلفی کشت می‌شود. بذر جوجوبا روغن بی‌نظیر با کیفیت بالا در طیف وسیعی از کاربردها مانند محصولات پزشکی و مرتبط با صنایع تولید می‌کند. این گیاه همچنین دارای ارزش بالقوه در مبارزه با بیابان‌زایی و تخریب زمین در مناطق خشک و نیمه خشک دارد.

خواص دارویی و درمانی دانه میوه جوجوبا-خانومی
میوه های رسیده جوجوبا

بسیاری از مردم از خواص روغن جوجوبا به عنوان بخشی از برنامه مراقبت از پوست خود استفاده می‌کنند که دلایل خوبی برای آن وجود دارد. شواهد زیادی نشان می‌دهد از استفاده از روغن جوجوبا خالص به عنوان دارویی برای آکنه، خشکی پوست و سایر بیماری‌های پوستی بسیار مفید است.

خواص روغن جوجوبا

از خواص روغن جوجوبا می‌توان برای درمان مشکلات پوستی بسیاری استفاده کرد. روغن جوجوبا غنی از ویتامین‌های تقویت کننده زیبایی مانند ویتامینE، ویتامین A و ویتامین D به علاوه آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای چرب، در واقع یک آستر مومی است که دارای خواص قابل توجهی مشابه با سبوم پوست ما است. این بدان معنی است که روغن جوجوبا قادر است به عمق پوست نفوذ کند و برای حداکثر تغذیه به زیر لایه بالایی پوست برسد. جوجوباهمچنین به طور طبیعی ضد باکتری، ضد قارچ، ضدویروس، ضد درد، ضد آلرژی و ضدالتهاب است. از همه بهتر این‌که در هر نوع پوستی، از خشک و حساس تا مستعد آکنه، قابل استفاده است.

خواص روغن جوجوبا برای پوست و مو می‌تواند شگفتی شما را به همراه آورد. این روغن با مواد مغذی بسیاری که دارد به عنوان یک دارو و درمان معجزه‌گر عمل می‌کند. روغن جوجوبا پوست شما را سالم و جوان نگه می‌دارد، دلیل آن هم آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های مفیدی است که در آن موجود است.

جوجوبا-خانومی

خواص روغن جوجوبا برای پوست

خواص روغن جوجوبا در درمان و از بین بردن مشکلات پوستی معجزه می‌کند. شما می‌توانید از فواید روغن جوجوبا برای پوست از بین بردن خشکی پوست، درمان آکنه و جوان‌سازی آن بهره ببرید.

 

همچنین می‌توانید از این روغن به عنوان یک پاک‌کننده طبیعی پوست نیز بهره ببرید.

  • مرطوب‌کننده:
    روغن جوجوبا یک ماده مرطوب‌کننده مطمئن است. این بدان معنی است که برای جلوگیری از، از بین رفتن رطوبت پوست شما یک مانع محافظ ایجاد می‌کند. این خواص روغن جوجوبا ممکن است به جلوگیری از ایجاد عفونت‌های باکتریایی و آکنه کمک کند.
  • ضد باکتری:
    روغن جوجوبا حاوی خواص ضد میکروبی و ضد قارچی است. آزمایشات انجام شده در آزمایشگاه Trust Source نشان می‌دهد که خواص روغن جوجوبا باکتری‌ها و قارچ‌های خاصی را که می‌توانند باعث سالمونلا، عفونت E. coli و کاندیدا شوند از بین می‌برد.
  • خواص آنتی‌اکسیدان:
    روغن جوجوبا حاوی اشکال طبیعی ویتامین E است. این ویتامین برای پوست شما به عنوان یک آنتی‌اکسیدان کار می‌کند. این بدان معنی است که روغن جوجوبا می‌تواند به پوست شما کمک کند تا با استرس اکسیداتیو ناشی از مواجهه روزمره با آلاینده‌ها و سموم دیگر مقابله کند.
  • غیر فدوژنیک:
    اگرچه روغن جوجوبا یک ماده گیاهی است، اما آرایش مولکولی آن بسیار شبیه روغن (سبوم) است که بدن شما به طور طبیعی تولید می‌کند و پوست شما نمی‌تواند تفاوت را تشخیص دهد. این باعث می‌شود که روی پوست شما جمع نشود. با استفاده از خواص روغن جوجوبا منافذ پوست شما مسدود شده و منجر به جوش کمتر و بروز آکنه کمتر می‌شود.
  • ضد حساسیت:
    در سطح مولکولی، روغن جوجوبا یک موم است. اگرچه می‌تواند به پوست شما جذب شود، اما موم بودن آن به شما اجازه می‌دهد تا یک محافظ تسکین دهنده بر روی سطح آن ایجاد کند. برخلاف سایر روغن‌های اساسی گیاهان، روغن جوجوبا معمولاً تحریک کننده نیست و بروز واکنش آلرژیک نسبت به آن نادر است.
  • کنترل تولید سبوم:
    روغن جوجوبا تولید سبوم (غدد چربی) را تنظیم می‌کند زیرا بسیار شبیه به ساختار سبوم است که بدن شما به طور طبیعی تولید می‌کند. وقتی روغن جوجوبا را روی پوست خود قرار می‌دهید، پوست شما آرام و مرطوب می‌شود. این سیگنالی را به فولیکول‌های مو و عرق شما ارسال می‌کند که پوست شما برای آب‌رسانی به سبوم اضافی نیاز ندارد. این خواص روغن جوجوبا باعث می‌شود پوست چرب به نظر نرسد و از بروز آکنه ناشی از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری می‌کند.
  • ارتقا سنتز کلاژن:
    آنتی‌اکسیدان‌های موجود در خواص روغن جوجوبا ممکن است به بدن شما در تولید کلاژن کمک کنند. کلاژن پروتئینی است که در پوست، مفاصل و قسمت‌های غضروفی بدن شما ساخته می‌شود. باید بدانید که با افزایش سن میزان کلاژن کاهش می‌یابد. این بخشی از دلیل آن است که با افزایش سن ساختار صورت شما تغییر می‌کند. حداقل یک مطالعه معتبر، آنتی‌اکسیدان‌های اعمال شده بر روی پوست را برای بهبود سنتز کلاژن اثبات می‌کند.
  • تسریع ترمیم زخم:
    روغن جوجوبا ماده امیدوارکننده‌ای است که در تحریک ترمیم زخم می‌توان از آن استفاده کرد. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که خواص روغن جوجوبا، سلول‌های پوستی شما را ترغیب می‌کند تا پس از جدا شدن یا بریدگی از یکدیگر جدا شوند. این نیز ممکن است دلیل توانایی آن در درمان آکنه و اسکار آکنه باشد. این خواص ترمیم‌کننده زخم می‌تواند به غلظت ویتامین E طبیعی موجود در خواص روغن جوجوبا مرتبط باشد.
  • درمان اگزما، پسوریازیس و سایر بیماری‌های خشک‌کننده پوست:
    روغن جوجوبا خاصیت ضدالتهابی و درمانی دارد. استفاده موضعی آن ممکن است به رفع خشکی، پوسته‌پوسته شدن، خارش و علائم مربوطه کمک کند. افرادی که بیماری‌های التهابی پوستی مانند پسوریازیس و اگزما دارند، ممکن است خواص روغن جوجوبا در درمان آن‌ها مفید باشد. علاوه بر آن افراد مبتلا به اگزمای آستاتوتیک بیشتر در معرض خشکی هستند زیرا پوست آن‌ها به اندازه کافی سبوم تولید نمی‌کند و همچنین توانایی حفظ رطوبت را ندارد. خواص روغن جوجوبا می‌تواند از طریق اثرات ضد درد و ضدالتهابی و همچنین توانایی ترمیم سد آسیب‌دیده پوست، به درمان اگزمای آستاتوتیک کمک کند.
  • تسکین آفتاب‌سوختگی:
    روغن جوجوبا یک ماده محبوب در برخی از محصولات ضد آفتاب طبیعی است. یک منبع معتبر نشان می‌دهد که ویتامین E، اگر با سایر آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیب شود، می‌تواند از پوست شما در برابر آسیب‌های خورشید محافظت کند. روغن جوجوبا حاوی هر دو است. آسیب‌های ناشی از آفتاب می‌تواند باعث کمبود آب در پوست و پوسته‌پوسته شدن شود. خواص روغن جوجوبا ویتامین E را بازیابی می‌کند، رطوبت ر افزایش می‌دهد و باعث بهبودی می‌شود تا این علائم آفتاب‌سوختگی را تسکین دهد.
  • درمان آکنه:
    حداقل یک آزمایش بالینی نشان می‌دهد که خواص روغن جوجوبا می‌تواند باعث جلوگیری از آکنه شود. روغن جوجوبا دارای عوامل ضدالتهابی تسکین دهنده، خاصیت درمانی، مرطوب‌کننده و ضد میکروبی طبیعی است. این خواص نشان می‌دهد که روغن جوجوبا می‌تواند به شما کمک کند تا از جوش صورت جلوگیری کرده و همچنین باعث بهبودی آکنه خفیف شود.
  • کاهش بروز خطوط و چین‌وچروک در صورت:
    تحقیقات نشان می‌دهد که استرس اکسیداتیو می‌تواند باعث بروز خطوط ریز، چین‌وچروک باشد. هیچ تحقیقی وجود ندارد که ارتباط جوجوبا را با درمان مستقیم چین‌وچروک و خطوط ریز انجام دهد، اما سایر محصولات گیاهی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی نشان داده شده است، منبع معتبری برای بهبود قابلیت ارتجاعی پوست باشد این بدان معنی است که قدرت آنتی‌اکسیدانی موجود در خواص روغن جوجوبا ممکن است به کند شدن علائم پیری در هنگام استفاده روی پوست کمک کند.
  • بهبود زخم:
    مدت‌هاست که متخصصین بهداشت ویتامین E را برای کمک به زخم توصیه می‌کنند. تحقیق در مورد اینکه آیا این ویتامین کار می‌کند و اگر چنین است تا چه میزان؟ هنوز ادامه دارد. اگر دوست دارید ویتامین E را به عنوان داروی جای زخم خود امتحان کنید، روغن جوجوبا می‌تواند در روند بهبودی مفید باشد. خواص روغن جوجوبا دارای خاصیت طبیعی ترمیم زخم همراه با محتوای ویتامین E آن، می‌تواند اندازه زخم را به حداقل برساند.
  • پاک‌کننده آرایش:
    چرا باید از یک پاک‌کننده آرایشی یا روغن پاک‌کننده باید استفاده کنید، در حالی که خواص روغن جوجوبا، کاملاً طبیعی می‌تواند همه چیز را از ضد آفتاب گرفته تا ریمل ضد آب حل کرده و از بین ببرد.
  • تغذیه بیشتر پوست:
    از آنجا که خواص روغن جوجوبا قادر است تا ماتریکس پوست نفوذ کند، می‌تواند به شما کمک کند مواد فعالی مانند سالیسیلیک اسید و رتینول را همراه با آن حمل کرد و به آن‌ها اجازه دهد پوست شما را سالم و قوی نگه دارند.
  • محافظت در برابر صدمات خورشید:
    جوجوبا روش‌های طبیعی محافظت از خود در برابر آسیب‌های خورشید را دارد. جوجوبا تنها گیاهی در جهان است که به تولید آسترهای واکس مایع خالص معروف است. گیاه جوجوبا این مولکول‌های طولانی را در لایه خارجی برگ‌های خود لایه‌بندی می‌کند تا از نفوذ اشعه UVB به برگ‌های آن جلوگیری کند. این خواص روغن جوجوبا می‌تواند برای پوست شما نیز همین کار را انجام دهد.
  • متعادل کردن پوست چرب:
    هنگامی که پوست از سبوم طبیعی خود محروم می‌شود (از طریق مواردی مانند استفاده از پاک‌کننده متعادل غیر PH)، غدد چربی می‌توانند بیش از حد خشک شوند. این یک چرخه معیوب از تولید بیش از حد روغن (و تمیز کردن بیش از حد) منجر به جوش می‌شود. خواص روغن جوجوبا می‌تواند با بازگرداندن تعادل پوست شما را دوباره تنظیم کند.
  • چرب و مربوط نگه داشتن لب‌ها:
    لب‌های خشک مزمن دارید؟ لب‌های خود را با چند قطره جوجوبای مغذی ماساژ دهید فقط در چند روز تفاوت عمده‌ای خواهید دید.
  • نرم‌کننده کوتیکول‌ها:
    ترکیبات روغن کوتیکول را فراموش کنید، خواص روغن جوجوبا می‌تواند به تنهایی پوست اطراف ناخن‌های شما را نرم کند. این خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ است که باعث محافظت بیشتر در برابر عفونت ناخن می‌شود.

جوجوبا-خانومی

خواص روغن جوجوبا برای مو

ادعاهای زیادی در خواص مورد روغن جوجوبا و آنچه می‌تواند برای موهای شما انجام دهد وجود دارد. برخی از آن‌ها دقیق هستند و به اثبات رسیده‌اند، در حالی که برخی دیگر ممکن است کمی دور از ذهن باشند. استفاده از خواص روغن جوجوبا به عنوان مرطوب‌ کننده مو و پوست فواید اصلی آن است که اخیراً یک بررسی پوستی این موضوع را تأیید کرده است. جوجوبا به عنوان یک ماده اصلی در اکثر شامپوها و نرم‌کننده‌ها وجود دارد.

 

میکرو امولسیون موجود در خواص جوجوبا به حمل مواد فعال موجود در محصول کمک می‌کند. به همین دلیل، روغن جوجوبا ممکن است در واقع از شکستن مو جلوگیری کرده و موهای شما را تقویت کند. همچنین می‌تواند در درمان شوره سر، خشکی پوست سر و خارش پوست سر مفید باشد و همچنین به عنوان یک مرطوب ‌کننده ضدالتهاب و پوست استفاده شود.

  • درمان خشکی مو:
    روغن جوجوبا یک درمان قبل از شستشوی موهای خشک یا پوست سر تحریک شده را ایجاد می‌کند. این خواص روغن جوجوبا نه تنها به طور مؤثر موها را هیدراته می‌کند، بلکه در کم‌وزن شدن و نازک شدن موها نیز تأثیری ندارد.
  • جلوگیری از وز شدن مو:
    چند قطره روغن جوجوبا را به مرطوب‌کننده یا ماده محافظ گرما (مواد مؤثر قبل از سشوار و اتو کشیدن مو) اضافه کنید تا کرکی و وز شدن را از بین ببرد.
  • از بین بردن آکنه پوست سر:
    چربی اضافی در پوست سر، فولیکول‌های مو را مسدود کرده و موها را بیشتر مستعد ریزش و نازک شدن و پوست سر را به آکنه تبدیل می‌کند. خواص ضد باکتریایی و غیر کمدوژنیک موجود در خواص روغن جوجوبا به پاک‌سازی رشته‌های مو کمک می‌کند. در یک مطالعه توسط محققان مصری در سال ۲۰۰۵ نتیجه‌گیری شد که التهاب با استفاده از روغن جوجوبا پس از انجام آزمایشات مختلف کاهش می‌یابد. محتوای ویتامین E آن به کاهش تحریک و التهاب ناشی از سلول‌های مرده پوست و حفظ سبوم بیش از حد کمک می‌کند.
  • مدیریت شوره سر:
    علاوه بر تقویت فولیکول‌های مو، اسید اولئیک و ویتامین E روغن جوجوبا به جلوگیری از خشکی پوست و پوسته‌پوسته شدن آن کمک می‌کند و آن را به عنوان یک درمان طبیعی خوب برای شوره سر و پسوریازیس پوست سر ایجاد می‌کند.
  • حفظ رنگ طبیعی مو:
    خواص روغن جوجوبا دارای اثر کراتوپلاستی است که به بیرون آمدن رنگ طبیعی و درخشش مو کمک می‌کند. داشتن خاصیت کراتوپلاستیک باعث ایجاد و ضخیم شدن کراتین (پروتئینی که به قسمت عمده مو و ناخن را تشکیل می‌دهد) می‌شود. از شامپو، روغن‌های مو و نرم‌کننده‌هایی استفاده کنید که حاوی روغن جوجوبا هستند تا به شما کمک کنند تا درخشش طبیعی مو را حفظ کنید، به ویژه هنگامی که در معرض آفتاب است. اسید اروسیک، یکی دیگر از اجزای روغن جوجوبا، ثبات اکسیداتیو را ایجاد می‌کند. این ماده به عنوان روان کننده عمل می‌کند و یک بافت ابریشمی ایجاد می‌کند، بنابراین به بیرون آمدن و رنگ طبیعی مو کمک می‌کند.
  • درمان طبیعی مو:
    باید بدانید که هر رشته مو با فلس‌های کوتیکول پوشانده شده است. هنگامی که موها به دلیل درمان‌های مکرر و استفاده از محصولات موی فرموله شده شیمیایی آسیب می‌بینند، فلس‌ها باز می‌شوند و شکاف‌های بزرگی در این بین ایجاد می‌شود. نتیجه این امر کاهش رطوبت و مواد مغذی مو و در نهایت موهای مات و وز است. اسید اولئیک، اسید پالمیتولیک و ویتامین E اجزای آنتی‌اکسیدانی خواص روغن جوجوبا هستند. آن‌ها باهم کمک می‌کنند موهای آسیب‌دیده به درخشندگی اولیه خود برگردند. این مواد به ساختار مو نفوذ می‌کنند و شکاف‌های بین فلس را پر می‌کنند تا از آسیب بیشتر و وز شدن مو جلوگیری کنند.

سؤالات متداول

آیا روغن جوجوبا به صورت خوراکی نیز قابل‌مصرف است؟

عموماً روغن جوجوبا برای استفاده موضعی بر روی پوست و مو تولید می‌شود و مصرف خوراکی آن ممنوع است. این روغن از آنجا که حاوی اسید اوره است برای مصارف خوراکی توصیه نمی‌شود.

فواید و خواص روغن جوجوبا برای پوست چیست؟

روغن جوجوبا یکی از مفیدترین روغن‌های طبیعی و گیاهی برای پوست است که باعث از بین رفتن خشکی پوست، درمان آکنه، برطرف کردن چربی اضافه پوست، تقویت و جوان‌سازی آن می‌شود.

فواید و خواص روغن جوجوبا برای مو چیست؟

از روغن جوجوبا می‌توان برای نرم و شفاف شدن موها، کمک به بهبود کلی آن‌ها و درمان شوره سر استفاده کرد.

عوارض مصرف روغن جوجوبا چیست؟

از آنجا که روغن جوجوبا دارای خواص ضد حساسیت و آلرژیک است مورد خاصی از بروز حساسیت پوستی به آن گزارش نشده است.

آیا محصولات پوست و مو حاوی روغن جوجوبا نیز همان خواص روغن اصلی آن را دارند؟

شما به راحتی می‌توانید از این روغن به شکل مستقیم بر روی پوست و موی خود استفاده کرده و از مزایای آن بهره ببرید. مسلماً محصولاتی که تنها یکی از مواد اولیه‌شان روغن جوجوبا است، درصد کمتری از این خواص را برای شما به همراه دارند.

 

ارسال این مطلب به:

mohammad.javani89@gmail.com

0 Reviews

مطالب مرتبط