روغن کرچک؛ خواص، فواید و کاربردها

 روغن کرچک؛ خواص، فواید و کاربردها

روغن کرچک؛ خواص، فواید و کاربردها

روغن کرچک یک روغن گیاهی است که برای طیف وسیعی از اهداف زیبایی و پزشکی استفاده می‌شود.  گفته می‌شود که فواید بسیار زیادی برای سلامتی صورت و پوست دارد. مردم به طور معمول روغن کرچک را به عنوان ملین مصرف می‌کنند، اما این روغن مزایای بالقوه‌ای برای پوست دارد. این مقاله به شرح روغن کرچک و مزایای آن برای پوست و همچنین نحوه استفاده از آن و عوارض جانبی احتمالی می‌پردازد.

روغن کرچک چیست؟

روغن کرچک که روغن Ricinus یا Castor نیز نامیده می‎شود، روغن چرب غیر فرار حاصل از دانه‌های لوبیای کرچک، از خانواده گیاهان خار است.  این ماده در تولید رزین‌های مصنوعی، پلاستیک‌ها، الیاف، رنگ‌ها، لاک‌ها و مواد شیمیایی مختلف از جمله روغن‌های خشک کننده و نرم کننده‌ها استفاده می‌شود.  روغن کرچک چسبناک است، ظاهری شفاف و بی‌رنگ کهربا مانند یا مایل به زرد دارد، بوی مشخص کم رنگی دارد و طعمی ملایم اما کمی تند و شاید برای برخی افراد تهوع آور باشد.

میوه ها و گیاه کرچک-خانومی
میوه ها و گیاه کرچک

روغن کرچک از طریق لوبیای کرچک با فشار دادن یا با استخراج آن بدست می‌آید.  حبوبات و روغن عمدتا توسط هند و برزیل تولید می‌شوند و بیشتر در ایالات متحده در قسمت صنعت مورد استفاده قرار میگیرند.

روغن کرچک و مشتقات آن علاوه بر موارد استفاده شده در مواد آرایشی، روغن مو، ترکیبات قارچی (مهار کننده رشد قارچ)، مایع مومیایی کننده، جوهر چاپ، صابون، روان‌کننده‌ها، گریس‌ها و مایعات هیدرولیکی، مواد رنگرزی و مواد تکمیل کننده نساجی.  علاوه بر این روغن قرمز بوقلمون که مدتها به عنوان کمک رنگرزی مورد استفاده قرار می‌گرفت، در اثر واکنش روغن کرچک با اسید سولفوریک تولید می‌شود.

میوه و هسته گیاه کرچک-خانومی

 

خواص روغن کرچک

روغن کرچک تقریباً به طور کامل از تری گلیسیرید اسید ریسینولئیک تشکیل شده است.  و اگرچه روغن کرچک به عنوان مسهل یا ضد یبوست در داخل مصرف شود، اما استفاده از آن می‌تواند مضر باشد.

روغن کرچک از دانه‌های گیاه ricinus communis ، که بومی مناطق گرمسیری آفریقا و آسیاست، می‌آید. این ماده به طور معمول با استفاده از یک پنبه روی پوست قرار می‌گیرد. استفاده از روغن کرچک نسبتاً بی‌خطر است، اما برخی افراد پس از استفاده از آن بر روی پوست خود، عوارض جانبی را گزارش کرده اند. تصور می‌شود روغن کرچک دارای خواص ضد التهابی، ضد میکروبی، مرطوب کننده و برخی خواص مفید دیگر باشد.

روغن کرچک می‌تواند به جوان سازی پوست کمک کند. همچنین برای درمان طیف وسیعی از شرایط پزشکی، به ویژه موارد گوارشی، مورد استفاده قرار گرفته است.

روغن کرچک در روده کوچک به اسید ریسینولئیک تجزیه می‌شود.  این روند هضم را تسریع می‌کند.  اگرچه شواهد چندان قطعی نیستند، اما روغن کرچک مزایای بالقوه ای را برای صورت و پوست نیز به اثبات رسانده است.  همچنین گزارش هایی از روغن کرچک که باعث رشد مو می‌شود، از جمله مژه‌ها، وجود دارد، اگرچه هیچ مقاله‌ی علمی این موضوع را تأیید نمی‌کند. روغن کرچک با استفاده از منبع اسید ریسینولئیک و چندین اسید چرب دیگر دارای خواصی است که آن را به یک محصول مفید برای مراقبت از پوست به ویژه برای صورت تبدیل می‌کند.

فواید روغن کرچک برای پوست

تصور می‌شود روغن کرچک و اسید ریسینولئیک باعث افزایش جذب در پوست می‌شود و گاهی اوقات در درمان بیماری‌های مختلف پوستی از جمله درماتوز، پسوریازیس و آکنه استفاده می‌شود. گفته می‌شود روغن کرچک فواید زیر را برای صورت و پوست فراهم می‌کند:

  • آکنه:
    خواص ضد میکروبی و ضد التهابی روغن کرچک باعث کاهش آن در آکنه می‌شود.  اسید ریسینولئیک می‌تواند از رشد باکتری‌های ایجاد کننده آکنه جلوگیری کند.
  • بافت:
    روغن کرچک همچنین سرشار از اسیدهای چرب است.  این موضوع باعث می‌شود هنگام استفاده برای صورت، پوست صورت را نرم‌تر و لطیف‌تر کند.
  • صورت:
    اسیدهای چرب موجود در روغن کرچک همچنین باعث می‌شود بافت پوست سالم شود و در ترمیم لک‌های ناهموار پوست مفید باشد.
  • پوست حساس:
    روغن کرچک دارای نمره کمولوژیک کم است.  این بدان معناست که بعید به نظر می‌رسد منافذ پوستی مسدود شود و خطر ایجاد جوش‌های سرسیاه را کاهش داده و آن را برای استفاده در پوست‌های حساس مناسب می‌کند.
  • ارزان:
    محصولات مراقبت از پوست و به ویژه کرم‌ها و روغن‌های صورت می‌توانند بسیار گران قیمت باشند.  روغن کرچک نسبتاً کم هزینه است و دارای بسیاری از خواص مشابه، مانند ایجاد پوست سالم یا رطوبت در پوست است.
  • ضد التهاب:
    هم روغن کرچک و هم اسید ریسینولئیک خاصیت ضد التهابی نشان داده اند.  این باعث می‌شود که آنها برای درمان پوست تحریک شده مفید باشند.
  • ضد میکروبی:
    همچنین ممکن است با نگه داشتن میکروب‌هایی که باعث بیماری می‌شوند، از پوست در برابر عفونت‌های باکتریایی محافظت کند.
  • مرطوب کننده:
    روغن کرچک حاوی تری گلیسیرید‌ها است.  این موارد می‌توانند به حفظ رطوبت پوست کمک کرده و آن را به درمانی مفید برای خشکی پوست تبدیل کنند.
  • آبرسانی:
    روغن کرچک ممکن است خاصیت آبرسانی داشته باشد، به این معنی که می‌تواند رطوبت هوا را به داخل پوست بکشاند و پوست را مرطوب نگه دارد.
  • پاکسازی:
    تری گلیسیریدهای موجود در روغن کرچک برای از بین بردن آلودگی‌های پوست نیز مفید است.

در حالی که روغن کرچک حاوی بسیاری از مواد شیمیایی مرتبط با بهبود سلامت پوست است، اما تحقیقات محدودی در مورد مزایای پوستی روغن کرچک انجام شده است.  این ممکن است به طور موثرتری در کنار سایر روش‌های درمانی استفاده شود.

خواص روغن کرچک برای مو

بسیاری از مردم از روغن کرچک به عنوان نرم کننده طبیعی مو استفاده می‌کنند. موهای خشک یا آسیب دیده به خصوص می‌توانند از یک مرطوب کننده شدید مانند روغن کرچک بهره مند شوند. استفاده از چربی‌ها مانند روغن کرچک به طور منظم بر روی مو به روغن کاری ساقه مو کمک می‌کند، انعطاف پذیری را افزایش می‌دهد و احتمال شکستگی را کاهش می‌دهد. روغن کرچک ممکن است به نفع کسانی باشد که شوره سر دارند، یک بیماری شایع پوست سر که با خشکی و پوسته شدن پوست سر مشخص می‌شود.

اگرچه دلایل مختلفی برای ایجاد شوره وجود دارد، اما این امر با درماتیت سبوروییک، یک بیماری التهابی پوستی مرتبط است که باعث ایجاد لکه‌های قرمز و پوسته پوسته در پوست سر می‌شود. با توجه به توانایی روغن کرچک در کاهش التهاب، ممکن است یک درمان موثر برای شوره سر باشد که ناشی از درماتیت سبوروئیک است. به علاوه، استفاده از روغن کرچک به پوست سر به مرطوب سازی پوست خشک و تحریک شده کمک می‌کند و باعث کاهش پوسته پوسته شدن می‌شود. خاصیت مرطوب کنندگی و ضد التهابی روغن کرچک، آن را به گزینه ای عالی برای نرم و مرطوب نگه داشتن مو و کاهش علائم شوره سر تبدیل کرده است.

روغن کرچک-خانومی

خواص روغن کرچک برای سلامتی بدن

  •  یک ملین قدرتمند:
    شاید یکی از معروف‌ترین کاربردهای دارویی روغن کرچک به عنوان یک ملین طبیعی باشد. این ماده به عنوان یک ملین محرک طبقه بندی می‌شود، به این معنی که حرکت ماهیچه‌هایی را که مواد را از طریق روده هل می‌دهند، افزایش می‌دهد و به پاکسازی روده‌ها کمک می‌کند. ملین‌های محرک به سرعت عمل می‌کنند و معمولاً برای رفع یبوست موقت استفاده می‌شوند. هنگامی که از طریق دهان مصرف می‌شود، روغن کرچک در روده کوچک تجزیه می‌شود و اسید ریسینولئیک، اسید چرب اصلی در روغن کرچک آزاد می‌شود.
    اسید ریسینولئیک سپس توسط روده جذب می‌شود، و یک اثر ملین قوی را تحریک می‌کند.  در حقیقت، چندین مطالعه نشان داده است که روغن کرچک می‌تواند یبوست را برطرف کند.  به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که هنگامی که افراد مسن روغن کرچک مصرف می‌کنند، علائم یبوست را کاهش می‌دهند، از جمله فشار کمتر در هنگام اجابت مزاج و احساس حرکات روده ای ناقص گزارش می‌شود.
    درحالی که روغن کرچک در دوزهای کم، ایمن در نظر گرفته می‌شود، اما مقادیر بیشتر آن می‌تواند باعث گرفتگی شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود. اگرچه می‌توان از آن برای رفع یبوست‌های گاه به گاه استفاده کرد، اما روغن کرچک به عنوان درمانی برای مسائل طولانی مدت توصیه نمی‌شود.
  • یک مرطوب کننده طبیعی:
    روغن کرچک سرشار از اسید ریسینولئیک، یک اسید چرب اشباع نشده است. این نوع چربی‌ها به عنوان مرطوب کننده عمل می‌کنند و می‌توانند برای مرطوب سازی پوست استفاده کنند. مواد نگهدارنده با جلوگیری از اتلاف آب از طریق لایه خارجی پوست، رطوبت را حفظ می‌کنند. روغن کرچک اغلب در محصولات آرایشی و بهداشتی برای تقویت آب بدن استفاده می‌شود و اغلب به محصولاتی مانند لوسیون، مواد آرایشی و پاک کننده‌ها اضافه می‌شود. شما همچنین می‌توانید به تنهایی از این روغن غنی به عنوان جایگزین طبیعی برای مرطوب کننده‌ها و لوسیون‌های خریداری شده در فروشگاه استفاده کنید.
    بسیاری از محصولات مرطوب کننده محبوب موجود در فروشگاه‌ها حاوی مواد مضر بالقوه مانند مواد نگهدارنده، عطر و رنگ هستند که می‌توانند پوست را تحریک کرده و به سلامت کلی آسیب برسانند. تعویض این محصولات برای روغن کرچک می‌تواند به کاهش قرار گرفتن در معرض این مواد افزودنی کمک کند. به علاوه، روغن کرچک ارزان است و می‌توان از آن در صورت و بدن استفاده کرد. روغن کرچک غلیظ است، بنابراین اغلب با روغن‌های پوست دوست مانند روغن بادام، روغن زیتون و روغن نارگیل مخلوط می‌شود و یک مرطوب کننده فوق العاده مرطوب ایجاد می‌کند. اگرچه استفاده از روغن کرچک به پوست برای اکثر افراد ایمن تلقی می‌شود، اما می‌تواند در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند.
  • بهبود زخم را تقویت می‌کند:
    مالیدن روغن کرچک بر روی زخم‌ها محیط مرطوبی ایجاد می‌کند که باعث ترمیم شده و از خشک شدن زخم‌ها جلوگیری می‌کند. ونلکس، یک پماد مشهور که در تنظیمات بالینی برای درمان زخم‌ها استفاده می‌شود، حاوی مخلوطی از روغن کرچک و مومیایی پرو است که مرهمی است از درخت میروکسیلون.
    روغن کرچک رشد بافت را تحریک می‌کند تا بتواند مانعی بین زخم و محیط ایجاد شود و خطر عفونت را کاهش دهد. همچنین باعث کاهش خشکی و ذرت سازی، تجمع سلول‌های مرده پوست می‌شود که می‌تواند بهبود زخم را به تأخیر بیندازد . مطالعات نشان داده است که پمادهای حاوی روغن کرچک ممکن است به ویژه در بهبود زخم‌های فشار، نوعی زخم که از فشار طولانی مدت روی پوست ایجاد می‌شود، مفید باشند.
    یک مطالعه اثرات ترمیم کننده زخم یک پماد حاوی روغن کرچک را در ۸۶۱ نفر از ساکنان خانه سالمندان مبتلا به زخم فشار بررسی کرد. کسانی که زخم‌های آنها با روغن کرچک درمان شده است، نسبت به زخم‌های درمان شده با روش‌های دیگر، سرعت ترمیم و زمان بهبودی کمتری دارند.  در نتیجه روغن کرچک با تحریک رشد بافت جدید، کاهش خشکی و جلوگیری از تجمع سلول‌های مرده پوست به بهبود زخم کمک می‌کند.
  •  اثرات ضد التهابی چشمگیر:
    اسید ریسینولئیک، اسید چرب اصلی موجود در روغن کرچک، دارای خواص ضد التهابی چشمگیری است. مطالعات نشان داده است که وقتی روغن کرچک به صورت موضعی استفاده شود، التهاب را کاهش می‌دهد و درد را تسکین می‌دهد. کیفیت کاهش و ضد التهاب روغن کرچک ممکن است به ویژه برای کسانی که بیماری التهابی مانند آرتریت روماتوئید یا پسوریازیس دارند مفید باشد. مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان داده است که اسید ریسینولئیک درد و تورم را کاهش می‌دهد. یک مطالعه نشان داد که درمان با ژل حاوی اسید ریسینولئیک در مقایسه با سایر روش‌های درمانی منجر به کاهش قابل توجهی در درد و التهاب در هنگام استفاده از پوست می‌شود. یک بخش از لوله آزمایش از همان مطالعه نشان داد که اسید ریسینولئیک بیش از درمان دیگر به کاهش التهاب ناشی از سلول‌های آرتریت روماتوئید انسان کمک می‌کند.
    جدا از پتانسیل روغن کرچک در کاهش التهاب، به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی، ممکن است در تسکین پوست خشک و تحریک شده در پسوریازیس کمک کند. اگرچه این نتایج امیدوار کننده است، اما برای بررسی اثرات روغن کرچک در شرایط التهابی به مطالعات بیشتری در مورد انسان نیاز است.
  •  آکنه را کاهش می‌دهد:
    آکنه نوعی بیماری پوستی است که می‌تواند باعث ایجاد جوش‌های سرسیاه، جوش‌های چرکی و برجستگی‌های بزرگ و دردناک در صورت و بدن شود. این در نوجوانان و بزرگسالان بیشتر رایج است و می‌تواند بر عزت نفس تأثیر منفی بگذارد. روغن کرچک دارای چندین ویژگی است که ممکن است به کاهش علائم آکنه کمک کند. تصور می‌شود که التهاب عاملی در ایجاد و شدت آکنه است، بنابراین استفاده از روغن کرچک بر روی پوست ممکن است به کاهش علائم مربوط به التهاب کمک کند. آکنه همچنین با عدم تعادل انواع خاصی از باکتری‌ها که به طور معمول در پوست یافت می‌شوند، از جمله استافیلوکوکوس اورئوس همراه است. روغن کرچک دارای خواص ضد میکروبی است که ممکن است در هنگام استفاده روی پوست، با رشد بیش از حد باکتری‌ها مقابله کند.
    یک مطالعه در لوله آزمایش نشان داد که عصاره روغن کرچک قدرت ضد باکتری قابل توجهی را نشان می‌دهد و از رشد چندین باکتری از جمله استافیلوکوکوس اورئوس جلوگیری می‌کند. روغن کرچک همچنین یک مرطوب کننده طبیعی است، بنابراین ممکن است به تسکین پوست ملتهب و تحریک شده در افراد مبتلا به آکنه کمک کند. روغن کرچک به مبارزه با التهاب، کاهش باکتری‌ها و تسکین پوست تحریک شده کمک می‌کند، همه این موارد می‌تواند برای کسانی که به دنبال یک داروی طبیعی آکنه هستند مفید باشد.
  • با قارچ مبارزه می‌کند:
    کاندیدا آلبیکانس نوعی قارچ است که معمولاً باعث مشکلات دندانی مانند رشد پلاک، عفونت لثه و عفونت کانال ریشه می‌شود. روغن کرچک دارای خواص ضد قارچی است و ممکن است به مبارزه با کاندیدا کمک کند و دهان را سالم نگه دارد. یک مطالعه آزمایش لوله ای نشان داد که روغن کرچک کاندیدا آلبیکنس را از ریشه‌های دندان انسان آلوده از بین می‌برد. روغن کرچک همچنین ممکن است به درمان استوماتیت مربوط به دندان مصنوعی کمک کند، یک وضعیت دردناک که تصور می‌شود ناشی از رشد بیش از حد کاندیدا باشد.  این یک مسئله رایج در افراد مسنی است که از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند. یک مطالعه در ۳۰ سالمند مبتلا به استوماتیت مرتبط با پروتز نشان داد که درمان با روغن کرچک منجر به بهبود علائم بالینی استوماتیت، از جمله التهاب می‌شود. مطالعه دیگری نشان داد که مسواک زدن و خیساندن پروتزهای مصنوعی در محلول حاوی روغن کرچک منجر به کاهش قابل توجهی در کاندیدا در افراد مسنی که از پروتز دندان استفاده می‌کنند می‌شودچندین مطالعه نشان داده است که روغن کرچک ممکن است به مبارزه با عفونت‌های قارچی در دهان ناشی از کاندیدا آلبیکنس کمک کند.

روغن کرچک-خانومی

موارد احتیاط روغن کرچک

بسیاری از مردم از روغن کرچک برای درمان مسائل مختلف استفاده می‌کنند، یا با خوردن روغن یا استفاده از آن بر روی پوست. اگرچه روغن کرچک به طور کلی بی خطر تلقی می‌شود، اما می‌تواند در برخی افراد واکنش‌های جانبی و عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند.

می‌تواند باعث زایمان شود: توسط متخصصان پزشکی برای القای زایمان استفاده می‌شود.  به همین دلیل، زنان در تمام مراحل بارداری باید از مصرف روغن کرچک خودداری کنند.

می‌تواند باعث اسهال شود: اگرچه می‌تواند یک روش موثر برای رفع یبوست باشد، اما اگر بیش از حد مصرف کنید ممکن است دچار اسهال شوید.  اسهال می‌تواند باعث کم آبی و عدم تعادل الکترولیت شود.

می‌تواند واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند: ممکن است در بعضی افراد وقتی روی پوست قرار می‌گیرد باعث واکنش آلرژیک شود.  ابتدا سعی کنید مقدار کمی از آن را روی یک تکه کوچک از پوست قرار دهید تا ببینید واکنش بدن شما چگونه است.

روغن کرچک-خانومی

عوارض جانبی روغن کرچک

در حالی که روغن کرچک دارای خواص امیدوار کننده ای است، توجه به این نکته مهم است که شواهد علمی که بسیاری از این ادعاها را تأیید می‌کند قطعی نیست.  این بدان معنی است که بیشتر مطالعات مربوط به یک مورد خاص است که در آن درمان با روغن کرچک موفقیت آمیز بوده است، نه ارائه داده‌های گسترده و دقیق. اینها اغلب گزارش‌هایی هستند که به واکنش‌های آلرژیک مربوط می‌شوند، مانند:

بثورات پوستی، تورم و خارش.  هر کسی که واکنش آلرژیک به روغن کرچک را تجربه کند، باید فوراً به پزشک مراجعه کند.

سوزش پوست و ایجاد بثورات پوستی معمولاً عوارض جانبی گزارش شده هستند.

مردم هزاران سال از روغن کرچک به عنوان یک درمان طبیعی قدرتمند برای انواع مختلف بهداشت استفاده کرده اند. نشان داده شده است که در میان بسیاری از موارد دیگر، به رفع یبوست و مرطوب سازی پوست خشک کمک می‌کند. اگر بدنبال یک روغن مقرون به صرفه و چند منظوره برای نگهداری در کابینت پزشکی خود هستید، روغن کرچک می‌تواند انتخاب خوبی باشد. ممکن است طول بکشد تا پوست روغن کرچک را به طور کامل جذب کند، اما رقیق شدن روغن باعث جذب پوست می‌شود.

افراد می‌توانند روغن کرچک را با روغن‌های دیگر مانند روغن زیتون یا بادام زمینی رقیق کنند.  نسبت توصیه شده یک به یک است.  مقدار روغن کرچک باید به اندازه‌ی همان روغن مخلوط شده باشد.

ارسال این مطلب به:

mohammad.javani89@gmail.com

0 Reviews

مطالب مرتبط