تغذیه

10 تا از خواص به لیمو و دمنوش آن برای بدن

خواص به لیمو سبب شده تا امروزه در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای داشته باشد و به دلیل خواص درمانی زیادی که دارد، این گیاه دارویی طرفداران زیادی پیدا کرده است. از خواص دمنوش به لیمو می‌‌توان به کاهش التهاب بدن، آرامش بخشی به اعصاب و استفاده از آن برای لاغری و سرما خوردگی اشاره کرد. در این مقاله از مجله خانومی مروری بر تمام فواید به لیمو و نحوه استفاده از آن به‌عنوان دمنوش، چای، شربت و ترکیب آن با مواد دیگر می‌پردازیم. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که «مضرات به لیمو چیست؟ آیا عوارض جانبی هم دارد؟» با ما همرا باشید تا پاسخ سوالات خود را بگیرید.

به لیمو چیست؟

به لیمو یک بوته است که عطری شبیه لیمو دارد و با مالش برگ این بوته، بوی لیمو بیشتر به مشام می‌رسد. این گیاه دارویی سرشار از خواص است و برای درمان عارضه‌های سطحی و عصبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌لیمو دارای سازنده‌های آنتی اکسیدانی نظیر گرانول، نرول و وریاسکوزید است که علاوه بر مصرف خوراکی، روغن آن در رایحه-درمانی هم کاربرد دارد.

برگ‌های به لیمو در پایان تابستان جمع‌آوری و خشک می‌شود و مصرف درمانی بالایی دارد و به شکل‌های مختلفی قابل استفاده است که در ادامه مطلب به آن‌ها می‌پردازیم.

به لیمو چیست و چه خواصی دارد؟

چای به لیمو

چای به لیمو دارای ترکیبات فنولی و سرشار از آنتی اکسیدان‌های قوی است و با خاصیت ضد التهابی و ترمیم کنندگی به خنثی سازی اثرات منفی رادیکال‌های آزاد و سم‌زدایی بدن کمک می‌کند. این چای برای حفظ سلامتی بدن بسیار موثر است و می‌توانید آن را به صورت روزانه بنوشید. برای تهیه چای به لیمو می‌توانید مقداری برگ به لیمو خشک را درون قوری یا فرنچ پرس بریزید، سپس از آبجوش برای دم کردن آن استفاده کنید.

طرز تهیه چای به لیمو

به لیمو در طب سنتی

استفاده از به لیمو در طب سنتی ریشه‌ای دور و دراز دارد و یکی از گیاهان محبوب با طبع گرم در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌کنند. از رایج‌ترین روش‌های استفاده از به لیمو، چای یا دمنوش به لیمو است. این دمنوش خوش عطر و خوشمزه از دیرباز برای عارضه‌های جزئی گوارشی و بهبود سیستم ایمنی تجویز می‌شود. همچنین یکی دیگر از معروف ترین نوشیدنی‌هایی که با این گیاه تهیه می‌شود، شربت به لیمو است و اگر بدون شکر تهیه شود، بسیار پرخاصیت است.

دمنوش به لیمو برای چی خوبه؟

دمنوش به لیمو بسیار خوش عطر و برای آرامش اعصاب و تعدیل تنش‌های روز یک گزینه ایده‌آل است. از خواص دم نوش به لیمو می‌توان به درمان سوء هاضمه، سرما خوردگی، بی‌خوابی، اسپاسم عضلات و کاهش وزن، تب و بی‌حالی اشاره کرد. همچنین خاصیت تسکین دهندگی اعصاب و آرامش بخشی، خلط آور بودن، تسکین درد مفاصل، درمان بی‌خوابی، تقویت معده، درمان روده تحریک پذیر، درمان سردرد و سرگیجه از خواص برگ به لیمو است.دمنوش به لیمو در طب سنتی

خواص درمانی به لیمو

به چند نمونه از مهم ترین خواص به لیمو اشاره کردیم اما بد نیست بدانید گیاه به لیمو برای هریک از بخش‌های بدن چه فوایدی دارد و چطور روی درمان و عملکرد اعضای بدن تاثیرگذار است.

1. خواص به لیمو برای لاغری

سبک زندگی ماشینی و استفاده بیش از حد از غذاهای آماده باعث شده که بسیاری از افراد با معضل افزیش وزن و چاقی روبرو شوند. چاقی انواع بیماری‌ها را با خود به‌همراه می‌آورد؛ بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون، سکته قلبی و … . یکی از راه‌های رسیدن به تناسب اندام ورزش کردن و بالا بردن سوخت‌وساز بدن است.

علاوه‌بر ورزش بعضی از غذاها و نوشیدنی‌ها مانند چای یا دمنوش به لیمو باعث افزایش متابولیسم بدن و کاهش وزن می‌شود. بنابراین کمک به لاغری را می‌توان یکی از از خواص دمنوش به لیمو برای لاغری دانست. از این رو به تمام کسانی که در کنار ورزش منظم، به دنبال یک راه عالی برای تسریع روند لاغری هستند، دمنوش به لیمو، بدون افزودنی‌هایی نظیر شکر و نبات، پیشنهاد می‌شود.

علاوه بر به لیمو، دمنوش بهار نارنج هم در کاهش وزن بسیار موثر است. اگر می‌خواهید درباره این گل خوشبو بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله خواص بهار نارنج چیست؟ فواید دمنوش و عرق بهارنارنج برای بدن را ببینید.

طرز تهیه دمنوش به لیمو برای لاغری

برای تهیه دمنوش به لیمو، می‌توانید برگ‌های به لیمو را مانند چای در قوری یا فرنچ پرس دم کنید. هرچند خود دمنوش به لیمو به تنهایی لاغرکننده است و می‌تواند باعث افزایش متابولیسم شود اما در صورت تمایل برای بهبود طعم و عطر این دمنوش افزودنی‌هایی مانند دارچین، زنجبیل یا گلاب را به آن اضافه کنید. موارد ذکر شده علاوه‌بر طعم و عطر عالی، به افزایش متابولیسم و سرعت لاغری کمک زیادی می‌کنند.

طرز تهیه دمنوش به لیمو برای لاغری

2. خواص به لیمو برای قلب

به لیمو به دلیل داشتن ترکیبات منحصر به فرد، خواص زیادی برای قلب دارد. این گیاه به واسطه داشتن فلاونوئید در ترکیبات خود به تنظیم فشار خون و بهبود عملکرد قلب بسیار کمک می‌کند. همچنین کاهش درد قفسه سینه ناشی از مشکل قلبی و تنظیم تپش قلب بالا از فواید به لیمو برای قلب است.

خواص به لیمو برای قلب

3. خواص به لیمو برای پوست

روغن به لیمو دارای خواص آنتی باکتریال است و آبرسانی عمیق به بافت پوست، تسکین التهاب، روشن شدن پوست و از بین رفتن لک و کنترل چربی سطح پوست از دیگر خواص این روغن معجزه آسا است. به همین دلیل در شوینده‌های صورت ضد چروک، ضد لک و ضد جوش عموما از عصاره یا روغن به لیمو استفاده می‌شود.

به لیمو برای جلوگیری از پیری و چین و چروک پوست

به لیمو سرشار از آنتی اکسیدان است و می‌تواند از پوست در برابر حمله رادیکال‌های آزاد که نقش اصلی در ایجاد چین و چروک پوستی دارند، دفاع کند. همچنین به لیمو نقش مهمی در هیدراتاسیون بدن دارد و از کم آبی بدن و پوست جلوگیری می‌کند. کم آبی پوست هم یکی از دلایل اصلی ایجاد چین و چروک و خطوط ریز روی پوست است.

استفاده از عصاره به لیمو در شوینده‌های صورت مانند صابون، پن، فوم و ژل شستشوی صورت باعث می‌شود پوست را سفت و از ایجاد چین و چروک روی پوست جلوگیری می‌کند. بنابراین یکی از خواص و فواید به لیمو برای پوست جلوگیری از ایجاد چین و چروک روی پوست است.

به لیمو برای درمان آکنه و جوش صورت

یکی از خواص و فواید به لیمو آنتی باکتریال بودن آن است. به لیمو می‌تواند باکتری و میکروب‌های ایجاد کننده آکنه را از بین ببرد. این گیاه باعث رفع آلودگی می‌شود، چربی اضافی پوست یا سبوم را که عامل اصلی ایجاد آکنه روی پوست است، کنترل می‌کند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم آن را در رژیم غذایی برای جوش صورت خود بگنجانید. همچنین روغن به لیمو عملکرد موثری در از بین بردن لک و جای جوش دارد و استفاده موضعی از آن برای از بین بردن جوش و لک پیشنهاد می‌شود.

به لیمو برای روشن کردن پوست صورت

یکی از خواص و فواید روغن به لیمو روشن کردن پوست است. به لیمو سرشار از فلانوئید است، فلانوئیدها علاوه بر کاهش فشار خون، باعث روشن شدن پوست می‌شوند. یکی دیگر از خواص این ماده جلوگیری از سرطان است، بنابراین استفاده خوراکی و موضعی به لیمو در جلوگیری از سرطان پوست نقش موثری دارد.

به لیمو برای تسکین التهابات پوستی

پوست‌ حساس همیشه با التهاب، قرمزی و خارش دست به گریبان است. برای کاهش التهاب باید از مواد تکسین دهنده استفاده کرد. به لیمو خاصیت تسکین دهندگی دارد و برای تسکین التهابات پوستی یک ماده موثر محسوب می‌شود، افرادی که پوست حساسی دارند می‌توانند قسمت مورد نظر را با چند قطره روغن به لیمو ماساژ دهند.

خواص به لیمو برای پوست

4. خواص به لیمو برای مو

سبوم یا روغن طبیعی از موها در برابر اشعه فرابنفش، باکتری و میکروب‌ها محافظت می‌کند اما تولید بیش از حد سبوم و از تعادل خارج شدن این ترشحات، مشکلاتی مانند قارچ و شوره سر را برای فرد به‌جود می‌آورد. موهای چرب به دلیل تولید بیش از حد سبوم ایجاد می‌شود. تولید بیش از حد چربی باعث می‌شود که موها در مدت کوتاهی پس از شستشو مجدد چرب شوند و کثیف به نظر برسند.

یکی از خواص و فواید روغن به لیمو متعادل کردن چربی سر است. ماساژ پوست سر با روغن به لیمو علاوه‌بر تغذیه ریشه ترشح چربی را متعادل می‌کند و از تولید بیش از اندازه سبوم و چرب شدن کف سر و موها جلوگیری می‌کند. اگر موهای چربی دارید می‌توانید از روغن به لیمو و محصولات مراقبت مو حاوی روغن به لیمو هم کمک بگیرید.

به‌علاوه در تحقیقات مشخص شده که روغن به لیمو در از بین بردن شپش سر نقش موثری دارد. بنابراین یکی از راه‌های از بین بردن شپش سر ماساژ کف سر با روغن به لیمو است.

و از مهم ترین خواص دمنوش به‌لیمو نقش آن  در آرامش اعصاب است و از ریزش مو عصبی جلوگیری کند.

5. خواص به لیمو برای هضم غذا

تقویت سیستم گوارش و جلوگیری از ایجاد مشکلات گوارشی از خواص و فواید به لیمو است. در طب سنتی پیشنهاد می‌شود که افراد برای جلوگیری و برطرف شدن اسپاسم روده، درد معده، سوء هاضمه، نفخ و تهوع از دمنوش به لیمو حداقل دو ساعت پس از غذا کمک بگیرند.

به لیمو برای سوءهاضمه خوبه؟

6. خواص به لیمو برای سم زدایی و تقویت ایمنی

یکی از خواص مهم به لیمو تقویت سیستم ایمنی بدن است. استرس اکسیداتیو (Oxidative stress) در اثر رادیکال های آزاد ایجاد می‌شود و بر تعادل سیستم ایمنی بدن و اندام‌ها تاثیر می‌گذارد. به لیمو با بیماری و جهش سلولی بدن که در اثر رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌شود مقابله می‌کند، سطح استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهد و سبب افزایش فعالیت گلبول‌های سفید می‌شود.

به همین خاطر، با توجه به شیوع کرونا و سرماخوردگی‌های شایع فصول سرد، تاکید پزشکان بر تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ابتلا به این ویروس، پیشنهاد می‌کنیم که دمنوش به لیمو را در رژیم غذایی خود بگنجانید و به صورت منظم مصرف کنید.

خواص به لیمو برای تقویت سیستم ایمنی

7. خواص به لیمو برای جلوگیری از آسیب عضلات

از جمله خواص و فواید به لیمو تقویت عضلات بدن است. این گیاه یک منبع خوب برای تقویت بافت‌های پیوندی ضعیف است، بسیاری از ورزشکاران برای تقویت عضلات خود آنها را با روغن به لیمو ماساژ می‌دهند. این گیاه علاوه‌بر تقویت عضلات میزان اسید لاکتیک در آنها را کاهش می‌دهد. اگر ورزشکار حرفه‌ای یا حتی مبتدی هستید، مصرف دمنوش به لیمو را در برنامه غذایی خود قرار دهید در صورت امکان از روغن این گیاه برای تقویت عضلات خود استفاده کنید.

8. خواص به لیمو برای کاهش التهاب عضلات و مفاصل

بیماران مبتلا به آرتروز از درد و التهاب مفاصل رنج می‌برند، کاهش التهاب در مفاصل از خواص و فواید به لیمو است. همانطور که پیش از این گفته شد، روغن به لیمو سرشار از آنتی اکسیدان است که باعث کاهش التهاب و درد مفاصل می‌شود و تحرک را بهبود می‌دهد. ماساژ با روغن به لیمو به بیماران مبتلا به آرتروز پیشنهاد می‌شود. نوشیدن دمنوش به لیمو برای افراد میانسال برای کاهش درد عضلات و مفاصل مفید است.

9. خواص به لیمو برای درمان سرما خوردگی

پاییز و زمستان اوج ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا است. استفاده از دمنوش و جوشانده‌های گیاهی در کنار داروهای شیمیایی به بهبود بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا کمک می‌کند، یکی از این گیاهان مفید در درمان سرماخوردگی به لیمو است.

دمنوش به لیمو تب را کاهش می‌دهد و باکتری و میکروب‌های آنفولانزا و سرماخوردگی را از بین می‌برد. بهبود سرفه نیز از دیگر خواص و فواید به لیمو است که می‌توان از آن برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا کمک گرفت.

خواص به لیمو برای سرماخوردگی

10. خواص به لیمو در آروما تراپی

یکی از گیاهانی که در آروماتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد، به لیمو است. اشاره کردیم این گیاه معطر و آرامش بخش است. در اسپا از روغن معطر به لیمو استفاده زیادی می‌شود. مقداری روغن به لیمو را در دیفیوزر می‌سوزانند تا عطر خوشایند آن در فضا پخش شود، همچنین از این روغن برای ماساژ سر و بدن هم کمک می‌گیرند.

اگر در طول روز تنش و اضطراب دارید، می‌توانید روز خود را با یک دمنوش آرامشب خش به لیمو یا یک ماساژ ریلکسی با روغن به لیمو به پایان برسانید. عطر خوشایند این گیاه استرس و اضطراب شما را کاهش می‌دهد.

نکته مهم: از دمنوش به لیمو در دوران بارداری و سپس شیردهی خودداری کنید و استفاده از آن حتما با تجویز پزشک باشد تا مشکلی برای جنین و نوزاد ایجاد نشود.

خواص به لیمو برای ناخن

به لیمو علی‌رقم اینکه گیاهی قدیمی است اما کمتر در مورد خواص وفواید آن تحقیق شده و حتی روغن مغذی آن را کمتر کسی می‌شناسد. به همین خاطر در مورد خواص و فواید به لیمو برای ناخن اطلاعات دقیقی وجود نداد. اما برخی از متخصصان طب سنتی معتقدند که روغن به لیمو به دلیل خواص ضد قارچی می‌تواند در درمان قارچ ناخن موثر باشد. همچنین استفاده موضعی از روغن‌های مغذی روی ناخن به استحکام و رشد ناخن‌ها کمک می‌کند، بنابراین ماساژ ناخن‌ها با روغن به لیمو در تقویت آنها موثر خواهد بود.

فواید به لیمو برای ناخن

ترکیب به لیمو و دارچین

به لیمو به تنهایی می‌تواند یک تقویت کننده قوی بدن و یک آرامش بخش عالی باشد. اما ترکیب آن با دارچین یک معجون عالی و خوش عطر است که تاثیرات آن را دو چندان می‌کند. با ترکیب به لیمو و دارچین می‌توانید یک دمنوش خوش طعم داشته باشید که سیستم ایمنی را تقویت، تنش‌ها را سرکوب و متابوسلیسم را افزایش دهد.

طرز تهیه دمنوش به لیمو و دارچین

به این منظور، به لیمو را مانند چای در قوری یا فرنچ پرس دم کنید، و 5 دقیقه قبل از میل کردن، یک چوب دارچین در اندازه متوسط را به آن اضافه کنید. اگر طرفدار نوشیدنی‌های اسپایسی هستید، دارچین زیادی به این دمنوش اضافه کنید یا به آن زنجبیل اضافه کنید. در نهایت می‌توانید برای شیرین کردن این دمنوش از عسل یا نبات استفاده کنید.

طرز تهیه دمنوش به لیمو و دارچین

دمنوش به لیمو با چی خوبه؟

دمنوش به لیمو را می‌توان با نوشیدنی و مواد مختلفی ترکیب کرد که فواید بیشتری به خواص به لیمو می‌دهد. در ادامه به معرفی چند ترکیب معجزه آسای به لیمو می‌پردازیم.

  • دمنوش آرامش بخش: به لیمو و بهارنارنج
  • دمنوش تقویت سیستم ایمنی: به لیمو و دارچین
  • دمنوش رفع سوءهاضمه: به لیمو و نعنا
  • دمنوش مشکلات تنفسی: به لیمو و گل محمدی
  • دمنوش خواب‌آور: به لیمو و آویشن

دمنوش به لیمو با چی خوبه؟

مضرات به لیمو

هرچند به لیمو یک گیاه بسیار پر خاصیت است،اما مضرات به لیمو در صورت استفاده بی‌رویه کم نیستند! از مضرات به لیمو در صورت مصرف زیاد، می‌توان به کاهش ضربان قلب، مشکلات گوارشی و تحریک پوست برخی افراد و ایجاد درماتیت اشاره کرد. همچنین از نکات مصرف به لیمو این است که افراد دارای مشکلات کلیوی، زنان شیرده و زنان باردار در محدوده منع مصرف به لیمو قرار دارند.

بهترین زمان مصرف دمنوش به لیمو

بهترین زمان مصرف دمنوش به لیمو یک تا دو ساعت بعد از ناهار یا شام است. اگر برای آرامش و رفع تنش‌های روز یا خواب راحت از این دمنوش استفاده می‌کنید، بهترین زمان نوشیدن این دمنوش، در فاصله بین شام و زمان خواب است.

بهترین زمان مصرف دمنوش به لیمو

کاربردهای به لیمو

بیشترین استفاده از گیاه به لیمو در صنعت غذا و خوارکی است. از به لیمو دمنوش‌های مختلفی تهیه می‌شود. علاوه‌بر دمنوش، این گیاه معطر را به عنوان ادویه نیز استفاده می‌شود و در طبخ مرغ و ماهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. عصاره آن در تهیه شربت و دسر هم به‌کار می‌رود.

عطرسازی

از به لیمو در عطرسازی استفاده زیادی می‌شود. عصاره این گیاه، عطر شیرین و مرکباتی دارد و ترکیب آن در کنار سایر مواد معطر رایحه دلپذیری را ایجاد می‌کند.

صابون‌‌سازی

یکی دیگر از کاربردهای به لیمو استفاده از آن در ساخت صابون است، به خصوص صابون‌های دست ساز. عطر خوب به لیمو به اضافه خواص ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی‌اش باعث می‌شود که در تهیه صابون‌های دست ساز و گیاهی از آن استفاده کنند.

کلام آخر

در این مقاله خواص بی‌نظیر به لیمو و کاربردهای آن برای سلامتی و زیبایی بدن را شرح دادیم و طرز تهیه دمنوش به لیمو برای مشکلات خاص و بهبود عملکرد بدن را هم توضیح دادیم. استفاده از چای، دمنوش یا شربت به لیمو برای درمان بسیاری از بیماری‌‌ها توصیه می‌شود اما باید از موارد منع مصرف این گیاه هم آگاه باشید (در این مقاله به آنها اشاره کردیم)، تا به علت استفاده نادرست دچار مشکل نشوید.

سوالات متداول خواص به لیمو

طبع به لیمو گرمه یا سرد؟

طبع به لیمو گرم و خشک است.

چه کسانی نباید دمنوش به لیمو بخورند؟

زنان شیرده و باردار، کسانی که بیماری کلیوی، گوارشی و پوستی دارند حتما باید با تجویز پزشک از به لیمو استفاده کنند.

دمنوش به لیمو برای چی خوبه؟

دمنوش به لیمو دارای خواص بسیار زیادی برای قلب، پوست و مو، سیستم ایمنی، اعصاب، التهاب عضلات مفصل، هضم غذا، سرماخوردگی و مورد استفاده در آروما تراپی است.

دمنوش به لیمو با چی خوبه؟

می‌توانید به لیمو را با ترکیبات متنوعی نظیر به لیمو دارچین، به لیمو نعنا، به لیمو بهارنارنج و … که هر کدام خواص منحصر به‌فرد خود را دارند، میل کنید.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: 3.2 / 5. مجموع آرا: 9

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

  1. من از روغن به لیمو روی پوستم استفاده کردم و واقعا اثرات خوبشو دیدم. پوستم جای جوش و لک داشت و با روغن به لیمو خیلی کمرنگ تر شد و اثرش از روی پوستم از بین رفت. پوستم و خیلی روشن تر کرد و شفاف شد.

  2. وقتی از عصاره به لیمو روی پوست صورتم استفاده کردم به مرور شاهد از بین رفتن جوش و لک های صورتم شدم؛ در واقع به لیمو موجب سفید شدن رنگ پوست میشه. به لیمو خواص فوق العاده ای برای بدن داره. یکی از مهم ترین مزیت هاش این هست که از آسیب عضلات جلوگیری میکنه و التهاب عضلات و مفاصل کاهش میده. در ضمن شما میتونین برای جلوگیری از سرما خوردگی از به لیمو استفاده کنین.

  3. دمنوش به لیمو یکی از دمنوش های مورد علاقه منه. میدونستم که به لیمو خواص زیادی برای سلامتی داره و ضدالتهابه ولی نمیدونستم که این همه مزیت برای پوست داره. محصولات زیادی هستند که از عصاره این محصول در ترکیبات آن ها استفاده شده و قطعا به سلامتی پوست کمک می کنن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا