بهداشت و سلامت

راهکارهای کاهش درد پریود

درد پریود یا قاعدگی یکی از مشکلاتی است که خانم‌ها با آغاز سیکل قاعدگی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. همه ما می‌دانیم پریود یا قاعدگی، بخشی از روند طبیعی بلوغ خانم‌هاست. در واقع زنان از زمان رسیدن به بلوغ جنسی، پریود یا همان دوران قاعدگی را تجربه می‌کنند. این دوران، برای اکثریت همراه با درد است که البته میزان این درد در بین افراد مختلف، یکسان نیست؛ بسته به فیزیک بدن و نوع واکنش‌های مختلف بدن هر فرد نسبت به هورمون‌هایی که در این دوران آزاد می‌شود، مقدار درد هم متفاوت است.

اما برای کاهش درد پریود می‌توانید اقداماتی انجام دهید تا بتوانید دوران قاعدگی بهتری را سپری کنید. البته برای کاهش درد قاعدگی به روشی اصولی، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتواند بر اساس ویژگی‌های منحصر به فرد بدن خودتان، راه حلی صحیح برای آن به شما ارائه دهد.

در این بلاگ از مجله خانومی، قصد داریم در خصوص علت درد پریود، علائم درد پریود و کاهش درد شدید قاعدگی صحبت کنیم و راهکارهایی برای درمان درد پریود خانگی به شما عزیزان ارائه دهیم تا در بهتر سپری کردن این دوران، به شما کمک کرده باشیم.

کاهش درد پریود در دوران عادت ماهیانه

درد پریود چه نوع دردی است؟

رحم زنان، برای آن که فضای مناسبی برای نگهداری جنین ایجاد کند، در هر ماه لایه محافظی را درون خود می‌سازد. در صورتی که بارداری و لقاح صورت نگیرد، این لایه باید از رحم حذف شود. برای آن که لایه محافظ از رحم حذف شده و بیرون بیاید، این قسمت با بافت و خون جایگزین و کم‌کم ضعیف می‌شود تا تخریب دیواره لایه محافظ اتفاق افتاده و همراه با خونریزی، از دهانه رحم و واژن به‌صورت تدریجی بیرون بیاید. این اتفاق، هر 28 روز یک بار رخ می‌دهد.

علت درد قاعدگی دخترها: از آن جایی‌که این عمل طبیعی بدن با انقباضات شدید همراه است، خانم‌ها در این مدت درد دوران قاعدگی را تجربه می‌کنند.

درد پریود یا دیسمنوره (دردهای مربوط به قاعدگی) بیشتر در نواحی پایین شکم، ران‌ها یا کمر حس می‌شود اما می‌تواند با سردرد، ضعف، خستگی و گاهی اسهال و استفراغ هم همراه باشد. می‌توان گفت که تمام خانم‌ها، این درد را تجربه می‌کنند ولی میزان درد قاعدگی در بعضی از خانم‌ها ممکن است از حد عادی آن بیشتر باشد. حتی در بعضی مواقع که میزان درد پریود به حدی می‌رسد که به هیچ عنوان قابل تحمل نیست، توصیه می‌کنیم که حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

ترس از درد پریود و خونریزی شدید، استرس خانم‌ها را در این دوره افزایش می‌دهد. استرس، به‌خصوص در دوران قاعدگی، موجب سرخوردگی و کاهش اعتماد به نفس شما می‌شود. اگر با دلایل درد پریود آشنا باشید می‌توانید با کنترل آن، استرس این دوران را در حد چشمگیری کاهش دهید.

همچنین برای کاهش استرس در دوران قاعدگی، پیشنهاد می‌کنیم حتما از نوار بهداشتی مخصوص شب استفاده کنید تا بدون نگرانی از نشت خون در طی شب، راحت بخوابید.

تاثیر استرس بر درد شدید قاعدگی 

دلیل درد پریود چیست؟

همان طور که توضیح دادیم، درد قاعدگی یک امر طبیعی است که هر ماه بیشتر خانم‌ها آن را تجربه می‌کنند ولی در بعضی موارد، ممکن است درد پریود بانوان از حد همیشگی آن بسیار بیشتر شود، به شکلی که تحمل آن، غیر ممکن باشد؛ در این موارد ممکن است درد ناشی از یک نوع بیماری در دستگاه تناسلی یا رحم باشد. به همین خاطر باید با مراجعه به پزشک متخصص، دلیل اصلی آن را تشخیص دهید.

علت درد پریود 

علت درد پریود بیش از حد پریود می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

1. التهاب لگنی

این بیماری یکی از انواع بیماری است که ممکن است در اثر رابطه جنسی با فرد بیمار انتقال یابد. در این بیماری یک نوع باکتری عفونتی به دستگاه تناسلی منتقل می‌شود و می‌تواند سبب درد بسیار زیادی در این ناحیه شود. آشنایی با عفونت واژن و علائم آن به شما کمک می‌کند تا به محض مشاهده نشانه‌های عفونت، برای درمان آن اقدام کنید.

2. کیست تخمدان

کیست تخمدان، یک نوع کیسه پر از مایع است که روی تخمدان‌ها قرار می‌گیرد. در برخی موارد، کیست تخمدان فولیکولی است که شامل هیچ نوع علائمی نیست ولی درد پریود را به همراه دارد. در بیشتر موارد، این کیست‌ها بی‌خطر هستند و درصد کمی از آن‌ها ممکن است به سرطان تبدیل شوند.

افرادی که به این بیماری دچار هستند، در دوران پریود خود بدترین درد قاعدگی را تجربه می‌کنند. در صورتی که کیست تخمدان تشخیص داده شود، با تجویز پزشک باید قرص ضد بارداری مصرف شود تا از تشکیل کیست جدید جلوگیری کند.

کاهش سریع درد پریود با تشخیص سریع کیست تخمدان

3. فیبروم رحم

فیبروم یا همان فیبر، تومورهایی هستند که درون رحم و روی دیواره آن رشد می‌کنند ولی جای نگرانی نیست چرا که در بیشتر موارد سرطانی نیستند. این فیبرها گاهی به صورت تکی و بعضی مواقع به صورت گروهی در رحم رشد می‌کنند. بعضی از خانم‌ها این تومورها را درون رحم خود دارند که باعث می‌شود دردهای لگنی و خونریزی واژن را در دورانی غیر از دوران قاعدگی تجربه کنند.

4. تنگی دهانه رحم

تنگی دهانه رحم در بعضی از زنان سبب می‌شود عبور خون از رحم به واژن دچار اختلال شود و همین موضوع درد دوران قاعدگی را بیش از حد زیاد می‌کند. تنگ بودن دهانه رحم به‌جز درد پریود، می‌تواند خونریزی غیرطبیعی، لکه بینی و گاهی ناباروری را هم به‌همراه داشته باشد.

درد پریود بر اثر تنگی دهانه رحم

عمل جراحی برای درد قاعدگی

اگر پزشک متخصص زنان تشخیص دهد که دلیل درد بیش از حد در دوران قاعدگی، یکی از بیماری‌هایی است که در بالا معرفی شد، ممکن است عمل جراحی توصیه کند.

گاهی برای درمان درد شدید پریود یا درد قاعدگی ناشی از آندومتریوز یا فیبروم رحم عمل جراحی انجام می‌شود. بهتر است بدانید در صورتی که هیچ کدام از روش‌های جراحی برای کاهش درد مؤثر واقع نشوند و فرد قصد باردار شدن هم نداشته باشد، احتمالا پزشک متخصص عمل برداشتن رحم را تجویز می‌کند.

علائم درد پریود چیست؟

درد پریود در بعضی خانم‌ها، بیشتر از حالت نرمال آن است و در نتیجه این افراد علاوه بر درد ممکن است علائم دیگری را هم تجربه کنند. سرگیجه، سردرد، اسهال، یبوست، درد پستان، نفخ شکم، اختلالات خواب، جوش صورت و تغییرات شدید خلق و خو از علائم همراه درد پریود هستند.

دل درد پریود رایج‌ترین درد در دوران قاعدگی محسوب می‌شود. دل درد از چند روز قبل از شروع دوران قاعدگی ممکن است آغاز شود و تا 3 یا 4 روز هم ادامه پیدا کند. این دل درد ممکن است در فعالیت‌های روزانه افراد اختلال ایجاد کند و بیشتر اوقات در ناحیه پایین شکم احساس می‌شود.

در خصوص دلیل درد سینه هم باید بدانید با شروع دوران پریود، از همان روز اول میزان ترشح استروژن در بدن افزایش پیدا می‌کند و سبب افزایش و رشد سلول‌های شیری در سینه‌ها می‌شود؛ این امر باعث بزرگ‌تر شدن غده‌های شیری در سینه‌ها شده  که درد در سینه‌ها، مخصوصاً نوک سینه‌ها را به‌همراه دارد و تا پایان پریود هم ممکن است ادامه داشته باشد.

همچنین باید بدانید با نزدیک شدن دوران قاعدگی ترشح هورمون‌های اساسی بدن کاهش پیدا می‌کند که باعث کاهش انرژی در روزهای قبل از پریود می‌شود؛ به همین دلیل، باید بگوییم خستگی قبل و هنگام پریود طبیعی است.

علائم درد پریود

تفاوت درد پریود با سندروم دوران قاعدگی (PMS)

اختلالات پیش از پریود، سندرم پیش از قاعدگی (Premenstrual Syndrome) یا همان PMS نام دارد که معمولاً هر ماه قبل از دوران پریود برای خانم‌ها می‌تواند رخ دهد. باید بدانید سندرم دوران قاعدگی در حقیقت قبل از پریود اتفاق می‌افتد ولی درد پریود هنگام دوران قاعدگی رخ می‌دهد.

درمان درد پریود خانگی

همان طور که قبلاً گفتیم، بهتر است برای کاهش درد پریود به پزشک متخصص مراجعه کنید تا به روشی صحیح و مطمئن برای کاهش آن اقدام کرده باشید. ولی اگر تمایل دارید برای درمان درد پریود در خانه اقدام کنید، این راهکاری مطمئن بپیشنهاد ماست:

– ماساژ

برای کاهش درد پریود ماساژ دادن ناحیه رحم، شکم و کمر با استفاده از روغن ماساژ را حتما امتحان کنید. این کار را از یک هفته قبل از دوره پریودی شروع کنید و در زمان خونریزی‌ هم انجام دهید. ماساژ باعث گرم کردن این نواحی از بدن و در نتیجه آرام کردن درد می‌شود.

– کمپرس گرم

برای درمان خانگی کمر درد قاعدگی و درد شکم ناشی از پریود، می‌توانید از کمپرس آب گرم یا به طور کلی، از گرم کردن موضعی این نواحی استفاده کنید. برای این کار می‌توانید دوش آب گرم بگیرید یا از کیسه آب گرم و کیسه شن گرم استفاده کنید.

کمپرس گرم برای کاهش درد پریود

– جوراب بپوشید!

شاید برایتان عجیب باشد اما با پوشیدن جوراب و گرم نگه داشتن پا می‌توانید درد قاعدگی را کاهش دهید. بیشتر گرمای بدن هنگام راه رفتن روی سطوح سرد هدر می‌رود و می‌تواند باعث درد قاعدگی هم بشود. با پوشیدن جوراب به این هدر رفت انرژی و گرما کمک می‌کنید.

– رژیم غذایی خود را کنترل کنید!

بهترین غذاها برای کاهش درد پریود، سبزیجات و غذاهای حاوی منیزیم هستند. به‌طور کلی، غذاهایی که باید در دوران قاعدگی بخوریم باید حتماً مقادیر زیادی سبزیجات داشته باشند. مصرف مایعات هم می‌تواند کمک بسیار زیادی به کاهش درد کند. خوراکی‌هایی هم که نباید در دوران پریود بخوریم شامل غذاهای چرب، نوشیدنی‌های گازدار، الکل و قهوه و غذاهای شور است.

همچنین شما با داشتن رژیم غذایی مناسب می‌توانید از بروز جوش صورت و آکنه در این دوران جلوگیری کنید. مواردی که می‌تواند به شما در زمینه تغذیه برای کنترل درد پریود کمک کند:

  • غذای چرب مصرف نکنید
  • سبزیجات زیاد مصرف کنید
  • منیزیم (موجود در بادام و اسفناج) برای کاهش درد پریود بسیار مؤثر است
  • آب به مقدار زیاد بنوشید
  • از مصرف خوراکی‌ و نوشیدنی‌هایی مثل الکل، قهوه (کافئین)، نوشابه‌های گازدار و غذاهای شور خودداری کنید

بهترین غذاها برای کاهش درد پریود

درمان درد قاعدگی با داروهای گیاهی

بسیاری از افراد به‌دنبال قرص گیاهی برای درد قاعدگی می‌گردند یا می‌خواهند بدانند، درمان درد قاعدگی با داروهای گیاهی امکان‌پذیر است یا نه. با استفاده از روش‌های سنتی و مصرف گیاهان دارویی می‌توانید به کاهش درد پریود کمک کنید.

مواردی که در ادامه مطرح می‌شود را به‌صورت دمنوش برای درد قاعدگی استفاده کنید. همچنین می‌توانید در خانه معجون برای درد قاعدگی هم درست کنید ولی اگر این معجون‌ها یا دمنوش‌ها تأثیر زیادی بر درد شما نداشتند، مراجعه به پزشک گزینه‌ نهایی شماست.

غذاهایی که باید در دوران قاعدگی بخوریم

– زنجبیل

زنجبیل باعث افزایش انرژی می‌شود و معده و روده‌ها را گرم می‌کند. در نتیجه، خستگی ناشی از دوران قاعدگی و درد در ناحیه معده و زیر شکم خود را می‌توانید به راحتی با استفاده از این گیاه دارویی برطرف کنید. دم کردن زنجبیل با چای یکی از بهترین روش‌های گرم کردن بدن و از بین بردن درد است؛ پس این معجزه گیاهی را دست کم نگیرید اما حواستان باشد در مصرف آن زیاده روی نکنید.

– رازیانه

یکی از مسکن‌های بسیار قوی برای کاهش درد پریود، رازیانه است. برای آن که درد قاعدگی خود را کاهش دهید، کافی است از سه روز قبل از شروع پریود خود، این گیاه را دم کرده و روزی دو بار آن را بنوشید تا دوران قاعدگی آسان‌تری پشت سر بگذارید. ناگفته نماند که رازیانه ممکن است خونریزی را افزایش دهد و کسانی‌که دچار کیست تخمدان هستند حتما با نظر پزشک از این گیاه استفاده کنند.

– شکلات تلخ

شکلات تلخ مانع از گرفتگی ماهیچه‌ها می‌شود و به نوعی مسکن درد هم است. به این ترتیب، مصرف شکلات هم می‌تواند برای کاهش درد قاعدگی شما مفید باشد.

– دارچین

دارچین هم به دلیل طبع گرمی که دارد، یکی از مسکن‌های درد محسوب می‌شود. این ماده به کمتر شدن انقباضات رحمی و کاهش درد دوران پریود کمک می‌کند. از پودر آن می‌توانید در غذاهای خود استفاده کنید یا چوب آن را با یک دمنوش گرم استفاده کنید.

– جعفری

منابع زیادی از تأثیر سبزی جعفری در کاهش درد ماهیانه پریود گفته‌اند. امتحان آن برای شما ضرری ندارد. می‌توانید از جعفری برای متعادل کردن طبع غذای خود استفاده کنید.

– گلاب برای درد قاعدگی

گلاب هم به عنوان یک داروی گیاهی و خانگی برای درمان درد قاعدگی معرفی می‌شود، به‌طوری که آن را معجزه درد پریود می‌دانند. شما می‌توانید گلاب را در انواع نوشیدنی‌های مختلف خود در طول روز ریخته و آن را مصرف کنید.

– آب؛ درمان همه دردها

شاید عجیب به نظر برسد که در لیست داروهای گیاهی، آب را هم قرار داده‌ایم ولی باید بدانید که تأمین آب بدنتان بسیاری از مشکلات فیزیکی که دارید را حل می‌کند. شما می‌توانید آب مورد نیاز برای بدنتان را از طریق نوشیدن آبمیوه، سوپ، آب آشامیدنی یا مایعات دیگر تأمین کنید. یکی از فواید نوشیدن آب زمان قاعدگی این است که وقتی بدن شما هیدراته باشد، نفخ شکم که از جمله مشکلات دوران پریود است، کمتر می‌شود و خون راحت‌تر به جریان می‌افتد.

معجزه درد پریود 

برای درد قاعدگی چه قرصی بخوریم؟

برای کاهش درد قاعدگی با قرص و مواد شیمیایی حتما به پزشک مراجعه کنید تا از روشی اصولی برای این کار اقدام نمایید. اهمیت سلامتی شما بسیار زیاد است بنابراین بهتر است با خود درمانی سلامتتان را به خطر نیندازید.

بسیاری از افراد می‌پرسند برای درد قاعدگی چه قرصی بخوریم که پاسخ آن را در ادامه شرح داده‌ایم ولی باید بدانید این قرص‌ها، مسکن‌هایی قوی هستند که باید با تجویز پزشک مصرف شوند و نام بردن آن‌ها در این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شما در این زمینه است و به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنیم سر خود این قرص‌ها را مصرف کنید.

برای کاهش سریع درد پریود می‌توانید در صورت عدم حساسیت و موافقت پزشک از قرص‌های مسکن مثل ایبوپروفن (بروفن یا ژلوفن)، نوافن یا مفنامیک اسید استفاده کنید. بهتر است ژلوفن و نوافن را هر زمان که دردتان خیلی شدید شد، مصرف کنید. بهترین قرص برای کاهش درد پریود را بسیاری از افراد مفنامیک اسید می‌دانند. در چند روز اول، شما می‌توانید این قرص را به صورت مرتب (هر 6 یا 8 ساعت 1 بار) استفاده کنید تا درد و خون ریزی شما کمتر شود.

دل درد پریود

– مصرف داروهای کنترل بارداری هورمونی برای درد پریود

قرص‌های ضد بارداری خوراکی، با در بر داشتن انواع هورمون‌ها درون خود، مانع از تخمک گذاری (با هدف جلوگیری از بارداری) می‌شوند و مصرف آن‌ها برای درمان درد پریود، مؤثر است. معمولاً گزارش شده است بانوانی که از این قرص‌ها استفاده کرده‌اند، دوران قاعدگی را راحت‌تر پشت سر گذاشته‌اند.

البته باید بدانید که هورمون‌های موجود در قرص‌های بارداری را می‌توان به روش‌های دیگری از جمله تزریق، چسب‌های پوستی، دستگاه داخل رحمی و یا ایمپلنت زیر پوست هم دریافت کرد. پزشک با توجه به شرایطی که شما دارید، یکی از روش‌های بالا (از جمله روش خوردن قرص) را تجویز می‌کند.

باز هم توجه داشته باشید که مصرف این قرص‌ها باید زیر نظر پزشک متخصص زنان باشد.

در اکثر موارد پزشکان توصیه می‌کنند تا حد ممکن از مصرف مسکن خودداری کنید و به جای آن، ورزش کردن برای کاهش درد پریود را پیشنهاد می‌دهند. ورزش کردن در روزهای عادی و ورزش سبک زمانی‌که عادت ماهانه هستید، روی کمتر شدن درد پریود شما بسیار موثر است.

برای درمان پریود، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر درد پریود شما چند روز به شکل غیرقابل تحمل ادامه داشت، بهتر است به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. پزشک متخصص برای درمان درد پریود، ممکن است آزمایش‌های مختلفی از شما بگیرد و پس از آن، مراحل درمانی را آغاز کند. توجه داشته باشید که سلامتی شما از هر چیز دیگری مهم‌تر است پس زمانی که درد پریود شما بسیار زیاد است، از انجام خوددرمانی پرهیز کنید.

سؤالات متداول درد قاعدگی

برای درمان درد پستان‌ها قبل از پریود چه کار کنیم؟

مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می‌تواند در کاهش درد سینه مؤثر باشد. البته در این مورد حتما مشورت با پزشک توصیه می‌شود.

چه قرصی برای درد پریود خوبه؟

مفنامیک اسید! مفنامیک اسید بهترین قرص برای درمان درد پریود و کاهش این درد مخصوصاً در روز های اول قاعدگی است. توجه داشته باشید که هر قرصی که برای کاهش درد قاعدگی مصرف می‌کنید باید با تشخیص پزشک متخصص زنان باشد.

برای درمان درد قاعدگی چه بخوریم؟

غذاهایی که حاوی کلسیم، منیزیم و مقادیر زیادی آب هستند، می‌توانند برای کاهش درد قاعدگی، مؤثر واقع شوند. همچنین باید از خوردن غذاهای چرب یا شور و مصرف نوشابه‌های گازدار، الکلی یا کافئین دار، پرهیز کنید.

برای کاهش درد زیر شکم و کمر در دوران پریود چه کار کنیم؟

کمپرس آب گرم می‌تواند کارساز باشد ولی در صورت ادامه دار بودن دردهای شدید در این نواحی، حتماً به متخصص زنان مراجعه کنید.

برای کاهش درد پریود در روز اول چه‌کار کنیم؟

برای کاهش درد پریود در روز اول، می‌توانید از درمان‌های خانگی استفاده کنید. استراحت و عدم انجام دادن فعالیت‌های سنگین و نوشیدن آب زیاد به همراه کمپرس گرم، می‌تواند تأثیر بسیار خوبی بگذارد.

آیا خوردن ژلوفن برای درد پریود خطرناک است؟

بله! به‌طور کلی، مصرف بیش از حد یا سر خود داروهای خانواده بروفن می‌تواند اختلالات بسیار زیادی در بدن افراد به وجود آورد و در بدترین حالت نیز سبب بروز سکته مغزی شود. بنابراین تنها زمانی از ژلوفن استفاده کنید که درد پریود شدید دارید و امکان مراجعه به پزشک برایتان وجود ندارد.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: 0 / 5. مجموع آرا: 0

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا